Allmoge – trendigt igen!
Länge har allmoge varit ute. Nu är det på väg tillbaka, och priserna har inte hunnit stiga så mycket än. Följ med på en resa bland allehanda, älskade, allmogeprylar inför loppisarna.
Länge har allmoge varit ute. Nu är det på väg tillbaka, och priserna har inte hunnit stiga så mycket än. Följ med på en resa bland allehanda, älskade, allmogeprylar inför loppisarna.
Nu drömmer vi om ett liv i harmoni med naturen. I trendkretsar talar man om cottagecore, farmcore, countrycore och till med hardcorecottage. På svenska kan vi säga stugromantik.
Egentligen är allmoge en benämning på bönder och ståndslösa förr i tiden. Men det har också kommit att användas om den inredningsstil som fanns i det gamla bondesamhället.
Läs mer: För fler bilder och prisuppgifter på allmoge: se länk nedan till E-tidningen.
Ofta var möblerna och bruksföremålen tillverkade på gården eller hos en lokal hantverkare. Hade man råd målades de vackert. Möblerna utvecklades efter hur man inredde i stugan.
Runt 1750 var det spartanskt, sängar och bänkar väggfasta. Bordet hade en bänk som hängde samman med det. Hundra år senare, 1850, var sängarna fristående, det fanns slagbord, byråer med överskåp och så kistan som man förvarade saker i. I stugans små fönster kunde det till och med finnas gardiner.
Fyrtio år senare, vid 1890, hade industrialiseringen inletts och nu fanns det både utdragssängar, chiffonjéer, runda bord och stolar i hemmen. Även tapeter, mattor och fotogenlampor. Möbler som var inspirerade av olika stilar – rokoko, renässans, barock, gustavianskt. Men fortfarande tillverkat hemma eller hos en lokal hantverkare med möbelverkstad.
Med industrialiseringen försvann de handgjorda möblerna och bruksföremålen. Ett tag under 1970-talet blev de poppis igen. Vi lutade gärna av dem. I hörnen stod spinnrockar som prydnader, kopparbunkar hängde på väggen och vi sov i omgjorda kökssoffor. Men den eran tog slut med 1980-talets yuppie-våg.
Nu 40 år senare är det dags igen. Vårt nyvaknade intresse för allmoge vittnar om en längtan efter ett liv i harmoni med naturen. Vi vill följa årstidens växlingar och njuta av inredning som bär tydliga spår av handens arbete.
Läs också: Vad är din dalahäst värd?
Allmoge har varit svårsålt under flera år, men nu fått ett litet uppsving. Det märks på en del auktionspriser. Fint målade skåp från Jämtland kan gå högt över utropspriset. Dessutom kan vi se hur trendiga inredare slänger in en gammal korg, en kubbstol eller en vril (en träskål gjord av en masurknöl) i ett lyxigt och avskalat hem i Beverly Hills. Det ska vara pricken över i:et.
Men allt har inte gått upp i pris. Många allmogeföremål går än så länge för låga summor. Du kan fynda och göra klipp. Ett allmogeköp kan även bli en bra investering om du skulle vilja sälja om några år.
Hur får man då in allmoge i ett modernt och praktiskt hem? Ett målat allmogeskåp kan vara effektfullt i ett stort allrum med nya möbler. En kista kan vara bra förvaring i hallen. En slöjdad stol kan bli ett fint sängbord eller blickfång i hall eller kök.
Flätade rotkorgar är fint att lägga frukt i eller använda som brödkorg. Handkarvade vrilar har så sköna former att de blir till vackra skulpturer som det faktiskt går att lägga saker i. Ett gammalt keramikfat är läckert att ha på väggen.
Träformar, tråg, kopparkittlar och svepaskar (gjorda av tunt trä som svepts runt en mall, är fina blickfång. Du kan även sätta blommor i dem eller förvara småsaker som nycklar och smycken i.
Själv har jag en stor vril på bordet i hallen. I den slängs både vantar, klädrullar, nycklar och lite annat. Måste kännas bra för den man som en gång ristade in sina initialer S.H i den. Men det värmer även mitt hjärta! Gammalt hantverk som kommer till nytta igen … ●
Läs mer: För fler bilder och prisuppgifter på allmoge: se sidorna 72 till 76 i PROpensionärens E-tidning, nr 4/2022.
Foto: auctionet.com, Bukowskis online,
online.auktionsverket.com
Artikeln publicerad i PROpensionären nr 4/2022