Guide

Älskade smartklocka!

Smartklockor, träningsklockor och aktivitetsarmband, pulsklockor och löparklockor… utbudet är stort, och det är lätt att bli förvirrad. Vad gör man med dem och hur skiljer de sig åt?

Publicerad 18 maj maj 2022
Kan en träningsklocka göra det roligare att träna? Foto: Istock

Det är en djungel av klockor därute. Hur mycket vill jag egentligen veta om hur min kropp fungerar under träning? Blir det inte lite väl stressigt att hålla koll på REM-sömnen, stegen, pulsen och kalorierna, för att inte tala om syreupptagningsförmågan, eller är det i själva verket en fantastisk hjälp till självhjälp – att hitta fram till en bättre, mer hälsosam version av mig själv? Kan en
träningsklocka till och med göra det roligare att träna?
Det senare tycker i alla fall PRO:s förbundssekreterare Johanna Hållén (läs artikel här). Och min högst ovetenskapliga studie i bekantskapskretsen visar att flera verkar trivas bra med sin klocka. I bara något enstaka fall hade den förpassats till byrålådan.

Någon uppskattade att klockans många funktioner delvis kunde ersätta mobilen så att man slapp ha med den hela tiden. Flera nämnde att det inte bara för att maxa träningen som klockan är användbar, de gillar också att den kan påminna varje timme om att nu är det dags att röra på sig i fem minuter eller kanske dricka ett glas vatten. Men det fanns förstås också någon som ifrågasatte värdet av att bli beroende av ytterligare en teknikpryl.
Tidningen Rån & Rön har testat 89 modeller och högst betyg får Garmin Forerunner 55 men även smartklockan Garmin Venu Sq utses till Bra köp. Vi har valt ut sex modeller. Klockorna kommer i alla prisklasser, från några hundralappar till dryga 10 000 kronor. ●

+
-