Bli prisundersökare – hjälp till att pressa matpriserna
Var med och gör skillnad för många pensionärer och barnfamiljer genom att hjälpa till med vår prisundersökning, både ett socialt roligt och viktigt uppdrag.
Var med och gör skillnad för många pensionärer och barnfamiljer genom att hjälpa till med vår prisundersökning, både ett socialt roligt och viktigt uppdrag.
Uppdraget som prisundersökare innebär att under en dag per år gå till en eller flera butiker och anteckna priserna på PRO:s matkasse. Många av PRO:s prisundersökare genomför undersökningen varje år och har varit med länge. Det är inte särskilt betungande, men ett meningsfullt, socialt och roligt uppdrag som såväl barnfamiljer som pensionärer kan ha nytta av.
Cirka 1 000 personer är redan engagerade, men PRO behöver fler som ställer upp – från alla PRO-distrikt och i alla kommuner runt om i landet. Inte minst för att kunna fortsätta att genomföra en heltäckande och relevant undersökning.
Så här gör du: Prata med din förening som kan hjälpa dig att kontakta distriktet och stämma av vilka butiker som ska undersökas och om det finns fler i din kommun som kan hjälpas åt med uppdraget.
Specifika instruktioner för hur undersökningen ska genomföras skickas ut till alla som ska vara med inför årets undersökning.
PRO-distrikten och deras konsumentansvariga är sammanhållande för genomförandet av prisundersökningen i distriktet. Distrikten stöttar undersökarna ute i distriktens föreningar och kommuner på olika sätt. Ibland via samlingar. Ofta bestäms i förväg vilka butiker som de enskilda prisundersökarna ska besöka. Distriktet ansvarar också för att skicka ut blanketter till prisundersökarna och ta emot de ifyllda blanketterna som undersökarna skickar tillbaka. ●
”Det är ett meningsfullt,
socialt och roligt uppdrag”
Att PRO gör egna prisundersökningar är otroligt angeläget, inte bara för pensionärer utan även för barnfamiljer och studenter, ja alla kan dra nytta av dem, menar Elsy Sandbom som varit ute och kollat matpriser för PRO:s räkning i fem-sex år nu, med hjälp av konsumentombuden i föreningarna.
Elsy har synpunkter på flera saker som skulle kunna bli bättre i butikerna. Placeringen av varorna till exempel. Det kan vara svårt för någon med rullator eller i rullstol att komma åt dem. En annan sak är prismärkningen på frysdiskarna.
– Den är under all kritik. Man får verkligen anstränga sig och leta sig fram till vad priset på en vara är, för många gånger ligger varorna inte där prislappen sitter.
De stora butikerna borde också ha fler sittplatser inne i butikerna, tycker hon.
Hennes erfarenhet är att som prisundersökare blir man för det mesta väl mottagen i butiken, men det har hänt att vissa butiker inte varit så positiva.
– En stor kedja vägrade att ta emot oss under några år, men till slut gick det bra och vi fick komma in, berättar hon. Det kan ha berott på att vi själva ändrade attityd och inte frågade om tillåtelse.
I Elsy Sandboms distrikt är det dryga 40 personer som går ut i cirka 35 butiker och kollar priser.
– En årlig informationsdag inför årets prisundersökning brukar vi kombinera med aktuell och viktig information. Nyligen bjöd vi in polisen att informera om bedrägerier bland äldre och en juristbyrå och berättade om framtidsfullmakter. Ett uppskattat inslag, konstaterar Elsy Sandbom. ●
Åke Ljunggren konstaterar att själva prisundersökningen funkar bra i hans distrikt, men han vill passa på att slå ett extra slag för den andra delen av undersökningen, i den delen ingår att ge butiken omdömet ”pensionärsvänlig”. Finns det en stol inne i affären man kan sätta sig på och vila en stund? Tar butiken emot kontanter? Finns en kundtoalett? Erbjuder butikerna hemleverans av varor från butiken?
– Det är en bred fråga som gäller många i samhället med olika typer av funktionsvariationer, inte bara äldre, och jag menar att PRO gör en stor insats här, säger Åke Ljunggren. Det faktum att vi väcker frågan gör att butiksföreståndarna tänker till och det får betydelse, om inte omedelbart så på lång sikt, är Åke Ljunggren övertygad om.
Och här finns fortfarande en del att göra. Av de 606 butiker som besöktes i årets prisundersökning var sammanlagt 32 butiker pensionärsvänliga. Det betyder att bara 5 procent av butikerna lever upp till kraven för att vara pensionärsvänlig. ●
Gunnel Thunberg, aktiv prisundersökare i cirka sju år:
– Prisundersökningen är en bra grej, det är en positiv upplevelse och vi har alltid blivit väl bemötta i affärerna.
Det tar heller inte så lång tid att genomföra en undersökning tack vare de färdiga listorna som PRO tillhandahåller, eftersom de är upplagda efter varugrupper och lätta att hitta i butikerna.
Själv är hon en Coop-fantast men hon har inget emot att besöka Ica eller Hemköp. Alla butiker i närområdet får vara med.
Gunnel Thunberg medverkade i PRO:s mellanprisundersökning om stora och små förpackningar.
– Det är viktigt att man tänker till en extra gång innan man nappar på lockpriser och storförpackningar, säger Gunnel. Man ska vara medveten om att en stor förpackning av en vara som blir stående länge och blir för gammal, faktiskt blir en förlustaffär, även om man kan tro att man sparar några kronor, påpekar hon.
Gunnel Thunberg vill uppmuntra medlemmarna att ställa upp och delta i undersökningarna.
– Det har varit lite svårare på senare tid, men det kan ju bero på att folk fortfarande är lite mer reserverade efter pandemin, tror hon. ●
Mer information på PRO:s hemsidan:
Bli prisundersökare – hjälp till att pressa priserna
Läs också:
Rekordstor prisökning för PRO:s matkasse 2022
Stor prisskillnad mellan stor och liten förpackning