Cykla lite längre med elcykel
Funderar du på att köpa elcykel? Den kan kosta 10 000-75 000 kronor, och som så mycket annat får du vad du betalar för. PROpensionären tipsar om vad du ska tänka på inför köpet.
Funderar du på att köpa elcykel? Den kan kosta 10 000-75 000 kronor, och som så mycket annat får du vad du betalar för. PROpensionären tipsar om vad du ska tänka på inför köpet.
Varför elcykel? Går det inte lika bra med en vanlig cykel? Absolut. Förutom en sak: Många som har köpt en elcykel skulle aldrig ha cyklat annars. Cykling är skonsamt för kroppen och med en elcykel orkar du cykla lite längre. En annan fördel med elcykel är att det tycks vara lättare att välja att ta cykeln, även om det känns motigt och vädret inte är på topp.
Det finns cyklar för alla behov. Ska du köra på asfalt eller grusvägar, cyklar du långt eller kortare sträckor? Det finns bra budgetcyklar, stadscyklar, landsvägscyklar, mountainbikes och lådcyklar. Här har vi valt ut fem cyklar med så kallat lågt insteg, det vill säga att de är lätta att komma av och på utan att behöva svinga benet över sadeln. På den här typen av cykel sitter du upprätt som på en damcykel, inte framåtlutad som på en träningscykel.
Batteriet är en stor del av cykeln. I genomsnitt räcker en laddning mellan 4 och 15 mil. Anledningen till att det varierar så mycket beror på alla faktorer som påverkar: kroppsvikt, däcktryck, vind, terräng eller hur mycket hjälp du behöver. Ju mer batteriet belastas desto snabbare laddar det ur.
Köper du ett batteri med lägre kvalitet får du kanske byta efter 2-3 år och det är något man vill undvika för batterier är dyra. Bättre att satsa på ett bra batteri redan från början.
Det går att komma ner i pris genom att köpa en elcykel på nätet, men då måste du tänka igenom om du verkligen klarar att montera ihop den själv. Och hur blir det om den går sönder? Hur är det med garantin?
1. Hur ska du använda cykeln? På landsväg eller grusvägar på landet?
2. Hur är motorn placerad? Fram, på mitten eller bak på cykeln påverkar stabiliteten. Framhjulsmotor är billigast och bra för dig som vill cykla som vanligt, men få extra skjuts när du handlar eller åker på utflykt. Sämre på vintern. Bakhjulsmotorn är en starkare motortyp och kan användas året runt. Mittmotorn är den starkaste och mest avancerade typen. Viktfördelningen är centrerad och motorn reagerar snabbt på dina tramptag. Finns på allt från enklare pendlarcyklar till extrema mountainbikes.
3. En dämpad framgaffel är att rekommendera om du ska köra på ojämnt underlag.
4. Hur vill du sitta? Rakt upprätt som en ”klassisk damcykel” eller med aktiv körställning och lutad framåt?
5. Bromsen är viktig. Vill du ha fotbroms eller handbroms?
6. Hur långt vill du cykla? Batteriet är en dyr del av cykeln och det påverkar hur långt du kommer på en laddning.
7. Välj gärna många växlar. Då är det enklare att anpassa till ditt sätt att cykla.
8. Köp en cykel av ett känt märke. Då är det lättare att underhålla och laga om något skulle krångla.
9. Var noga med att du kan få support, service och garanti. Ett cykelköp är för många en stor investering och det är mycket värt att få hjälp om det skulle behövas.
10. Satsa på ett ordentligt lås. Elcyklar har blivit en riktig mumsbit för tjuvar. Kan de inte ta hela cykeln, tar de ibland bara batteriet. Ta därför med batteriet när du lämnar cykeln obevakad. Förankra låset ordentligt i något som inte kan bäras iväg.