”Dansveckan 2024 ska bli en vitamininjektion”
Ola Nilsson är en av PRO:s tre sakkunniga och har särskilt fokus på hälsa, friskvård och konsumentpolitik.
Ola Nilsson är en av PRO:s tre sakkunniga och har särskilt fokus på hälsa, friskvård och konsumentpolitik.
PRO:s tre sakkunniga och deras chef utgör stommen i det intressepolitiska arbete som PRO gör för att förbättra livsvillkoren för landets pensionärer. De sakkunniga jobbar stenhårt för att du ska få en bättre ekonomi, en äldreomsorg med kvalitet, kunna mötas i friskvårdsaktiviteter och mycket, mycket mer. Här berättar Ola Nilsson om sitt arbete:
Mästerskapssäsongen har precis dragit igång. Det är regionfinaler i PROvetarna där Ola Nilsson är engagerad, golf- och bouletävlingarna pågår i skrivande stund för fullt och nyss ordnade PRO Torshälla och SPF Seniorerna tillsammans med orienteringsklubben Tor en orienteringstävling i Eskilstuna. Ola ”hängde” med sin kamera i skogen, tog bilder på de tävlande och pratade med många.
Hans två ansvarsområden konsumentpolitik och hälsa/friskvård är olika men jobbet går ut på ungefär samma sak: att stödja de ansvariga i distrikten samt de förtroendevalda.
Vad händer inom PRO:s konsumentpolitik framöver?
– I september drar vi igång en stor satsning på konsumentfrågor tillsammans med Sveriges Konsumenter. Det är ett treårigt projekt med namnet Konsumenträtt som kommer att jobba med konsumentvägledning för våra (och de andra pensionärsorganisationerna) medlemmar samt erbjuda utbildningar och föreläsningar i olika former till distrikt och föreningar. Dessutom är målet att skapa mer lokalt samarbete mellan kommuner och civilsamhället samt att jobba med politiskt informationsarbete för en bättre tillgänglighet till konsumentvägledning i landet.
Namn: Ola Nilsson, 52.
Gör: Sakkunnig, hälsa, friskvård och konsumentpolitik.
Började på PRO: 2017.
Bakgrund: Som hälsopedagog på företag och kommun samt som folkhälsoansvarig på SPF Seniorerna.
Bor: Årsta, Stockholm.
Familj: Sambo.
Intressen: Skriva musik och vardagsträning utomhus.
Vad gör du just nu?
– Just nu håller jag på med ett remissvar på Anna Kinberg Batras utredning om statens roll på betalningsmarknaden, som ska var klart sista oktober. Om utvecklingen mot ett kontantfritt samhälle fortsätter kommer vi inte kunna använda kontanter så länge till. Vi har kommit fram till att det antagligen kommer att krävas någon form av lagstiftning.
Ola ägnar en stor del av sin arbetstid år att skriva för olika kanaler: alltifrån genomarbetat studiematerial till kortare texter för PRO:s hemsida, pro.se, eller remissvar.
Vad är svårast med ditt jobb?
– Ibland har jag bara mig själv att resonera med när det ska fattas beslut i svåra frågor. Men då brukar jag försöka ta hjälp av min chef eller mina kollegor. På senare år har jag fått många telefonsamtal från äldre som blivit utsatta för bedrägeri, då kan man känna sig otillräcklig. Samma sak gäller svåra konsumentfrågor. Då är jag tacksam att vi kan hänvisa till expertisen eftersom PRO samarbetar med Konsumentcentrum som ger vägledning i konsumentfrågor.
Vad är roligast med ditt jobb?
– Dels att komma ut i landet, till distrikten, för att man ofta får så mycket positiv respons. Men också att vara med och ta fram olika nationella evenemang: den nationella friluftsdagen som i år arrangerades den 27 september till exempel. Nu är den inne på fjärde året och intresset är så stort, 400–500 föreningar har hängt på.
Nästa stora event är en dansvecka 2024! PRO-danser finns ju redan med dansbandsdans och levande musik, men nu är tanken att veckan ska bli en vitamininjektion med alla möjliga former av dans, till exempel disco och linedance. Jag vill verkligen uppmana alla föreningar och distrikt att hitta på fler av den här sortens aktiviteter. En dansförening i Göteborg har redan hört av sig och vill hjälpa till och man kan också tänka sig samarbeten med ABF, kanske danskurser.
Varför har du valt att arbeta på PRO?
Jag tycker att PRO har en viktig uppgift i samhället. Målet att både bidra till gemenskap och förändring passar väldigt bra ihop med mina uppdrag på PRO. Att få vara med och engagera och aktivera medlemmarna och påverka samhället till det bättre för äldre i Sverige känns värdefullt.
Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit?
– Eftersom jag gillar att skriva så måste jag nämna fakta- och studiematerialet Med hälsan i behåll. Men jag är också stolt över att ha förvaltat och utvecklat PRO:s prisundersökning; att så många vill hjälpa till med själva undersökningen och att vi både syns och hörs i medierna. Sannolikt har samhällsutvecklingen och läget i ekonomin påverkat intresset.