PRO

Därför ska du gå med i styrelsen

Många tvekar att ta ett uppdrag i föreningen. Men PRO Morlanda, med en styrelse på tolv personer, går emot strömmen.

Publicerad 22 april apr 2022
Ett sammansvetsat gäng, i PRO Morlanda, från vänster: Ordförande Thore Berntsson, valberedare Stig Eriksson, studieorganisatör Carina Ohlsson, blivande kassören Kjell Virhammar och ledamoten Ann Willbjer. Foto: Robert Dahlberg

Nej, man måste inte vara expert för att sitta i en styrelse. Däremot ska det vara lätt att engagera sig. Det vilar ett ansvar på styrelsen att vara inkluderande och välkomna nya krafter.
PRO Morlanda i Bohuslän är ett bra exempel på det. Med sina drygt 400 medlemmar är PRO Morlanda den största PRO-föreningen på Orust. Av dem är cirka hälften aktiva medlemmar.
PRO Morlanda har sju ordinarie ledamöter och fem ersättare i styrelsen, totalt tolv personer. Så vad är hemligheten?

Ordförande sedan sex år är Thore Berntsson, 76. Det var valberedningen som rekryterade honom. Det faktum att han då redan varit medlem i sex år, jobbat med PRO Morlandas stora loppmarknad och dessutom var PROvetare och hade många års erfarenhet av föreningsliv, både fackligt och i kommunen, spelade nog roll.
Han menar att tre saker är viktiga för att hitta rätt människor till styrelsen och en bra nivå på engagemang:
– En bra valberedning som hittar rätt folk till styrelsen är a och o. Och som ledamot ska man känna att man har något att säga till om, inflytande är viktigt. Till sist: kraven får inte vara för högt ställda. Bättre då att man är flera och kan samarbeta.
Alla styrelser måste passa sig för att gå i fällan och bli en klubb för inbördes beundran, menar Thore Berntsson.
– Styrelser måste hela tiden förnyas, annars somnar de in.
Sedan gäller det förstås att ha ett brett program med ett rikt utbud av aktiviteter som tilltalar medlemmarna – och att marknadsföra sin verksamhet. Det är PRO Morlanda bra på. Vår och höst trycker de upp program – det aktuella programmet är 16 (!) sidor – som de lägger ut på ställen som biblioteket, vårdcentralen och gymmet och i medlemmarnas brevlådor.
Programmet går åt. Det är nog därför som medlemsantalet har legat stabilt de senaste åren, tror Thore Berntsson.
En annan sak som verkligen engagerar både medlemmar och boende på Orust är PRO:s årliga loppmarknad. Det började 1970 i blygsam skala men har vuxit till att bli en riktig folkfest.
– Vi brukar ha mellan 1 500 och 2 000 besökare. Marknaden med allt vad den innebär är ett viktigt kitt och vitaliserar vår PRO-förening och den är också viktig för vår ekonomi. 2019 var vi 85 engagerade medlemmar som jobbade, de flesta har varit med i många år, säger Thore Berntsson.
Efter ett uppehåll på två år är marknaden tillbaka i år, den 12 juli. För 50:e gången. Förberedelserna är redan i full gång.

+
-