Därför ska du gå med i styrelsen
Många tvekar att ta ett uppdrag i föreningen. Men PRO Morlanda, med en styrelse på tolv personer, går emot strömmen.
Många tvekar att ta ett uppdrag i föreningen. Men PRO Morlanda, med en styrelse på tolv personer, går emot strömmen.
Nej, man måste inte vara expert för att sitta i en styrelse. Däremot ska det vara lätt att engagera sig. Det vilar ett ansvar på styrelsen att vara inkluderande och välkomna nya krafter.
PRO Morlanda i Bohuslän är ett bra exempel på det. Med sina drygt 400 medlemmar är PRO Morlanda den största PRO-föreningen på Orust. Av dem är cirka hälften aktiva medlemmar.
PRO Morlanda har sju ordinarie ledamöter och fem ersättare i styrelsen, totalt tolv personer. Så vad är hemligheten?
Ordförande sedan sex år är Thore Berntsson, 76. Det var valberedningen som rekryterade honom. Det faktum att han då redan varit medlem i sex år, jobbat med PRO Morlandas stora loppmarknad och dessutom var PROvetare och hade många års erfarenhet av föreningsliv, både fackligt och i kommunen, spelade nog roll.
Han menar att tre saker är viktiga för att hitta rätt människor till styrelsen och en bra nivå på engagemang:
– En bra valberedning som hittar rätt folk till styrelsen är a och o. Och som ledamot ska man känna att man har något att säga till om, inflytande är viktigt. Till sist: kraven får inte vara för högt ställda. Bättre då att man är flera och kan samarbeta.
Alla styrelser måste passa sig för att gå i fällan och bli en klubb för inbördes beundran, menar Thore Berntsson.
– Styrelser måste hela tiden förnyas, annars somnar de in.
Sedan gäller det förstås att ha ett brett program med ett rikt utbud av aktiviteter som tilltalar medlemmarna – och att marknadsföra sin verksamhet. Det är PRO Morlanda bra på. Vår och höst trycker de upp program – det aktuella programmet är 16 (!) sidor – som de lägger ut på ställen som biblioteket, vårdcentralen och gymmet och i medlemmarnas brevlådor.
Programmet går åt. Det är nog därför som medlemsantalet har legat stabilt de senaste åren, tror Thore Berntsson.
En annan sak som verkligen engagerar både medlemmar och boende på Orust är PRO:s årliga loppmarknad. Det började 1970 i blygsam skala men har vuxit till att bli en riktig folkfest.
– Vi brukar ha mellan 1 500 och 2 000 besökare. Marknaden med allt vad den innebär är ett viktigt kitt och vitaliserar vår PRO-förening och den är också viktig för vår ekonomi. 2019 var vi 85 engagerade medlemmar som jobbade, de flesta har varit med i många år, säger Thore Berntsson.
Efter ett uppehåll på två år är marknaden tillbaka i år, den 12 juli. För 50:e gången. Förberedelserna är redan i full gång.
PÅ ÅRSMÖTET I VÅR kommer föreningens kassör att avgå på grund av sjukdom och till det uppdraget kandiderar nuvarande ersättaren Kjell Virhammar, 76.
– Jag fick frågan om jag kunde tänka mig att ställa upp, och sa ja till slut, skrattar Kjell Virhammar. Avgörande för honom var det stora engagemanget hos styrelsen och i sin funktion som ersättare har han märkt att styrelsen fungerar bra.
För sju år sedan flyttade han och hans fru från Kungälv till Orust och som nyinflyttade var just att gå med i PRO ett bra sätt att lära känna nya människor.
PRO Morlanda har ett stort utbud av saker att göra, berättar Kjell Virhammar och nämner som exempel kurserna i släktforskning och datakunskap, som är mycket populära bland medlemmarna. Och så mattcurling, och boule förstås.
– Medlemmar gillar att det händer saker. Men det är inte bara styrelsen som har idéerna. Ibland kommer initiativen från medlemmarna och då gäller det för styrelsen att vara lyhörd.
CARINA OHLSSON, 76, är inne på åttonde året som studieorganisatör i PRO Morlanda. När hon fick frågan om hon ville ställa upp var det lite kris i föreningen så hon gick med på att testa i ett par år – och blev kvar.
– Det är ett jätteroligt uppdrag, säger Carina Ohlsson. Det är genom allt vi gör som vi får nya medlemmar. Häromveckan till exempel hade vi en ny kurs i line dance och vi fick direkt fyra nya ”unga” 60 + medlemmar. Det är så det ska vara.
Men nu har hon bestämt sig för att det här är hennes sista år, 2023 kommer hon att avgå.
– Tillväxten är god, vi har fått in många nya förmågor eftersom vi är tolv i styrelsen så det finns många nya goda krafter att ta av. Dessutom är vi flera i styrelsen som är födda -45 som tycker att det är dags att lämna över till de yngre.
Det var Carina Ohlsson som tipsade valberedningen om Ann Willbjer, 71, som blev invald i styrelsen i höstas. De hade träffats och lärt känna varandra på line dance-kursen.
Ann Willbjer är född och uppvuxen i Stockholm, men har sina rötter i Bohuslän och det var därför som hon bestämde sig för att flytta till Ellös efter pensioneringen. Det har hon inte ångrat.
– Ellös har puls, här händer det saker året om. Det råder en nybyggaranda, alla är så ”på”, säger Ann Willbjer.
Anledningen till att Ann Willbjer tackade ja till att bli ersättare i styrelsen var hennes intresse för att ta reda på och sätta sig in i vad styrelsen egentligen gör.
– Jag har också varit på ett par möten i distriktet och det var en riktig aha-upplevelse, en energikick, en insikt i hur nära vi är att verkligen kunna påverka. Jag blev så imponerad av alla motioner som distriktet presenterade, de var så genomarbetade och de födde så många idéer hos mig, säger hon.
– Mitt mål för nästa verksamhetsår är att vi i styrelsen ska bli riktigt bra på att fördela arbetet mellan oss, så att vi kan avlasta ordföranden och bli en ännu mer produktiv styrelse.
ETT AV DE VIKTIGASTE UPPDRAGEN i en förening vilar på valberedningen. Det är valberedningens uppgift att hålla koll på att styrelsen fungerar enligt vad årsmötet har beslutat. Valberedningen ska också ta fram sitt förslag på ny styrelse till årsmötet.
I PRO Morlanda består valberedningen av tre män runt 80, Stig Eriksson, Hasse Ohlsson och Börje Simonsson.
– Det är inte helt problemfritt att hitta nya som vill ställa upp, säger Stig Eriksson, sammankallande i valberedningen. Pensionärer har så mycket för sig hela tiden; det är kurser och fester, barnbarn och gräsmattor, så det är klart att man får nej många gånger.
Därför jobbar man efter grundprincipen att så fort årsmötet har varit sätter arbetet i gång. Det funkar inte att vänta tills tolv månader har gått och nästa årsmöte står för dörren.
Det är en grannlaga uppgift att hitta de förmågor som styrelsen efterfrågar. Bäst är att ”gräva där man står”. Stig Eriksson brukar sondera terrängen i det matlag med ”gubbar” som han leder, en annan valberedare spelar curling och kollar av intresset bland sina medspelare medan en tredje bor centralt och oftare kommer i kontakt med folk som kan vara intresserade.
– Ibland får man ett nej direkt, andra gånger ett halvt ja. Då gäller det att man har tid att bearbeta och förhoppningsvis övertala de som är tveksamma. ●
PRO Morlanda skickar sina nya ledamöter på kurser som distriktet ordnar i bl a medlemsregistret Harald, hemsida, valberedning, KPR, etc.
1. Möjlighet att påverka
2. Utveckla gemensamma intressen
3. Lära känna nya människor
4. Roligt att göra saker tillsammans
5. Engagemang ger energi