DIGITALISERING

De hjälper äldre att bli digitala

– Det bästa du har gjort! Det skrek min syster rakt ut när hon kunde se mig på skärmen, säger Leena Jansson, 74. Leena är en av deltagarna i PRO Gävles projekt digivän.senior, som ska få äldre att bli mer digitala.

Publicerad 17 januari jan 2022
Leena Jansson, till vänster, är en av deltagarna i PRO Gävles projekt digivän.senior. Susanne Falk, ordförande i PRO Samorganisation Gävle, samt digivännerna Lars Oddman och Ruzanna Larsson, har mött flera äldre som blivit mer digitala tack vare projektet. Foto: Tommy Fredriksson

Under pandemin såg vi hur svårt många äldre hade att boka vaccinationer via internet, att de inte kunde handla mat på ett enkelt sätt eller andra problem som uppstod i vardagen, berättar Susanne Falk, ordförande i PRO Samorganisation Gävle.
För att bidra till att minska detta digitala utanförskap startade PRO Samorganisation Gävle, tillsammans med flera andra aktörer, projektet digivän.senior. I dagsläget är runt 20 volontärer involverade i projektet, så kallade digivänner, som ska hjälpa seniorerna att bli mer digitala.

Leena Jansson, snart 75 år, i Gävle, är en av de som tagit hjälp av en digivän.
– Innan hade jag varken platta eller dator. Jag kunde inte skicka meddelande med telefonen eller betala räkningar digitalt. Jag kände mig lite osäker men sedan tänkte jag att jag i alla fall skulle testa, berättar hon.
Genom projektet fick hon tillgång till padda, alltså en surfplatta, och internet, vilket var något nytt för Leena.
– Det kom hem en vänlig tjej som lärde mig steg för steg, hur jag beställer mat via internet, hur jag kan hitta äldre serier via olika tjänster och hur man laddar ner bank-id för att betala räkningar digitalt.
Leena berättar att de nyvunna kunskaperna gör stor skillnad i hennes vardag.
– Jag har mycket mer roligt att göra än att bara gå runt här hemma och vattna blommorna. Nu har jag också hittat flera släktingar i både Finland och USA på internet som jag inte har träffat på många år. Min syster i Finland skrek rakt ut i telefonen när jag ringde henne och hon kunde se mig på skärmen. ’Det bästa du har gjort’, sa hon, säger Leena Jansson och skrattar.
PRO Samorganisation Gävle driver projektet tillsammans med bland andra Gävle kommun och Stadsbiblioteket. Pengar till projektet, som startade i februari i år och ska pågå till februari 2022, har man fått från Microsoft och Sparbankstiftelsen.
PRO Samorganisation Gävles ordförande Susanne Falk berättar att de som arbetar med projektet har ägnat mycket tid åt att söka upp seniorer som behöver stöd med att kunna hantera telefoner, surfplattor och appar.

+
-