De hjälper äldre att bli digitala
– Det bästa du har gjort! Det skrek min syster rakt ut när hon kunde se mig på skärmen, säger Leena Jansson, 74. Leena är en av deltagarna i PRO Gävles projekt digivän.senior, som ska få äldre att bli mer digitala.
– Det bästa du har gjort! Det skrek min syster rakt ut när hon kunde se mig på skärmen, säger Leena Jansson, 74. Leena är en av deltagarna i PRO Gävles projekt digivän.senior, som ska få äldre att bli mer digitala.
Under pandemin såg vi hur svårt många äldre hade att boka vaccinationer via internet, att de inte kunde handla mat på ett enkelt sätt eller andra problem som uppstod i vardagen, berättar Susanne Falk, ordförande i PRO Samorganisation Gävle.
För att bidra till att minska detta digitala utanförskap startade PRO Samorganisation Gävle, tillsammans med flera andra aktörer, projektet digivän.senior. I dagsläget är runt 20 volontärer involverade i projektet, så kallade digivänner, som ska hjälpa seniorerna att bli mer digitala.
Leena Jansson, snart 75 år, i Gävle, är en av de som tagit hjälp av en digivän.
– Innan hade jag varken platta eller dator. Jag kunde inte skicka meddelande med telefonen eller betala räkningar digitalt. Jag kände mig lite osäker men sedan tänkte jag att jag i alla fall skulle testa, berättar hon.
Genom projektet fick hon tillgång till padda, alltså en surfplatta, och internet, vilket var något nytt för Leena.
– Det kom hem en vänlig tjej som lärde mig steg för steg, hur jag beställer mat via internet, hur jag kan hitta äldre serier via olika tjänster och hur man laddar ner bank-id för att betala räkningar digitalt.
Leena berättar att de nyvunna kunskaperna gör stor skillnad i hennes vardag.
– Jag har mycket mer roligt att göra än att bara gå runt här hemma och vattna blommorna. Nu har jag också hittat flera släktingar i både Finland och USA på internet som jag inte har träffat på många år. Min syster i Finland skrek rakt ut i telefonen när jag ringde henne och hon kunde se mig på skärmen. ’Det bästa du har gjort’, sa hon, säger Leena Jansson och skrattar.
PRO Samorganisation Gävle driver projektet tillsammans med bland andra Gävle kommun och Stadsbiblioteket. Pengar till projektet, som startade i februari i år och ska pågå till februari 2022, har man fått från Microsoft och Sparbankstiftelsen.
PRO Samorganisation Gävles ordförande Susanne Falk berättar att de som arbetar med projektet har ägnat mycket tid åt att söka upp seniorer som behöver stöd med att kunna hantera telefoner, surfplattor och appar.
– Många känner sig osäkra så vi har arbetat fram rutiner för säkerhetstänk och trygghet, att varje person ska kunna få den specifika hjälp just den behöver, berättar Susanne Falk.
Målet med projektet är som sagt att äldre ska bli mer delaktiga i samhället och få hjälp med det de behöver för att bli mer självständiga, och det får de rent praktiskt.
– Digivännerna besöker seniorerna i deras hem. Vissa av de äldre vill lära sig hur man handlar saker på nätet medan andra behöver lära sig om hur bank-id fungerar eller hur man får tag på den där roliga serien på SVT Play, förklarar Marie Bengtsson som är projektledare för Digivän.
Det finns flera utmaningar med att hjälpa de som lever i digitalt utanförskap, förklarar Marie Bengtsson.
– Ibland kan det vara svårt att inspirera de äldre, att de själva ska vilja upptäcka vad som finns att hämta i den digitala världen.
Ett bevis för att det ändå går fick Marie då hon mötte en äldre kvinna som var mycket intresserad av trädgård och speciellt fjärilar.
– Vi laddade ner en del appar om det, och efter ett tag frågade hon hur man skulle göra för att skicka den där fjärilsbilden till en vän.
Ruzanna Larsson, 29 år från Gävle, är en av de som deltagit i projektet som digivän. Pensionären som Ruzanna har hjälpt under året, har utvecklats på kort tid.
– Jag riktigt märker hur hennes självförtroende har växt under den här tiden. Hon har blivit mer självständig och behöver inte hjälp i lika stor utsträckning, utan hör av sig om något skulle krångla, som exempelvis om en beställd matleverans uteblir. Jag tycker hon är så duktig!
Ruzanna menar det är viktigt att på något sätt bidra till samhället hon lever i.
– De flesta kan göra något. Digivän är ett väldigt bra initiativ och det borde definitivt finnas liknande aktiviteter på flera platser i landet, där folk i alla åldrar kan mötas och socialisera över generationsgränserna på ett meningsfullt sätt, säger Ruzanna Larsson.Även Lars Oddman, 82 år från Norrköping men boende i Gävle, är en digivän. Med en karriär som lektorsingenjör bakom sig har han koll på det här med datorer och telefoner.
– Det har varit jättekul att vara med och hjälpa till med det man kan, och att träffa nya människor.
Vad är det då som de äldre han besöker behöver hjälp med?
– Det har varit allt från att låna böcker digitalt till att ladda ner appar, hantera kivra, bank-id, tv-tjänster och så vidare. Allt man behöver finns numera på nätet och det är ju toppen att fler äldre lär sig att hantera det digitala för att bli mer självständiga, säger Lars Oddman.
Men att inte kunna hantera telefon eller surfplatta, kan ofta vara förknippat med en känsla av skam. Det är något som projektledaren Marie Bengtsson har stött på.
– Jag pratade med en man med en lång karriär bakom sig, som tyckte att det var pinsamt att erkänna att han inte kunde hantera sin iphone. Många säger hellre att de inte är intresserade, det är enklare än att förklara att man faktiskt inte vet hur något tekniskt fungerar.
Hittills har projektet nått runt 40 seniorer. I vår avslutas projektet men tanken är att satsningen ska kunna leva vidare i kommunen framöver.
– Det finns ett stort behov av stöd för att kunna bli mer digital och där kan PRO och andra aktörer i civilsamhället göra stor skillnad. Det behöver fortsätta även efter det här projektet är slut. Volontär Gävle, Studieförbunden ABF och Vuxenskolan bör exempelvis fortsätta att bjuda in till studiecirklar för att hjälpa de äldre med digitala frågor, säger Susanne Falk. ●
Projektet startade i februari 2021 och ska pågå till februari 2022. Projektets mål är att nå 100 seniorer och hjälpa dem att bli mer digitala. I projektets styrgrupp sitter representanter från PRO Samorganisation Gävle, Gävle kommun och Stadsbiblioteket. I referensgruppen finns SPF Seniorerna, ABF Gästrikebygden, Studieförbundet Vuxenskolan, Bilda, Medborgarskolan och Röda Korset representerade.
Mer info: ”PRO Samorganisation i Gävle” digivän.senior.
Gävle kommun är även medlem i WHO:s, Världshälsoorganisationens, nätverk för äldrevänliga städer och kommuner – ett nätverk med över 500 medlemmar över hela världen som verkar för att skapa ett bättre samhälle för äldre.
Läs mer om PRO-projektet DigiSen i Kalmar: ”Om alla får vara med blir det bättre”
Artikeln publicerad i PROpensionären nr 8/2021.