Du missar väl inte att ansöka om bostadstillägg?
Cirka 14 procent av landets pensionärer får bostadstillägg. Testa om du har rätt till stödet.
Cirka 14 procent av landets pensionärer får bostadstillägg. Testa om du har rätt till stödet.
Bostadstillägget kan göra stor skillnad i ekonomin, inte minst i dyrtider. Ändå är det, som PROpensionären tidigare berättat, många som missar att ansöka.
– Bostadstillägget kan utgöra ett betydande tillskott för pensionärer, men det är bara de som har en svag ekonomi som kan få tillägget. De flesta som har bostadstillägg i dag bor själva, betalar 4 000 kronor eller mer för sitt boende och har sammanlagt mindre än 14 000 kronor i pension och inkomst varje månad efter skatt, säger Denana Lövgren, enhetschef för bostadstillägg på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.
PRO får ofta frågor från medlemmar om stödet. Men eftersom det är en individuell prövning så är det svårt att ge svar. Via Pensionsmyndighetens hemsida kan du istället testa om du har rätt till bostadsbidrag. Tjänsten ger ett preliminärt besked.
– Tre av tio av alla sökande i hela landet uppfyller inte kraven och får därför avslag. Innan man ansöker är det därför bra att göra en preliminär beräkning på pensionsmyndigheten.se, säger Denana Lövgren.
Länk till testet: Preliminär beräkning av bostadstillägg
Enligt myndighetens statistik är andelen pensionärer med bostadstillägg sex gånger större bland ensamstående än bland de som är samboende. Den största gruppen utgörs av ensamstående kvinnor.
Digitala möten: Tre tisdagar i januari, 10/1, 24/1 och 31/1, med start klockan 16.00 kan du dessutom delta i Pensionsmyndighetens direktsända, digitala möten om bostadstillägg. Läs mer här på myndighetens hemsida: Informationsmöte om bostadstillägg.
Läs mer – artikel i PROpensionären nr 8/2021: Så fungerar bostadstillägget för dig som är pensionär
Bostadstillägg från Pensionsmyndigheten kan den ansöka om som bor i Sverige, har fyllt 66 år och tar ut hel allmän pension inklusive premiepension. För den som är född 1957 gäller 65 år som lägsta ålder.
Dem som har sjuk- eller aktivitetsersättning kan istället ha rätt till bostadstillägg från Försäkringskassan.
Möjligheten att få bostadstillägg påverkas av bostadskostnad, inkomster och eventuell förmögenhet. För dem som är gifta eller samboende är det den totala inkomster och förmögenhet som räknas.
Källa: Pensionsmyndigheten