Dyrgripar bland påskkäringar och fjäderfän
Vi är inte lika flitiga påskpyntare som julpyntare. Men visst finns där hönor, tuppar, harar, käringar och ris. Och ägg. Och givetvis äggkoppar. Många av dem har ökat i värde på senare år.
Vi är inte lika flitiga påskpyntare som julpyntare. Men visst finns där hönor, tuppar, harar, käringar och ris. Och ägg. Och givetvis äggkoppar. Många av dem har ökat i värde på senare år.
Redan på dymmelonsdagen och skärtorsdagen sägs påskkäringarna dra till Blåkulla. Själv bor jag med utsikt över den lilla ön Blå Jungfrun i Kalmarsund där Blåkulla ska ligga. Jag har dock inte sett några flygande kärringar på kvast. Men den gamla folktron om flygande kärringar i huckle, förkläde och kvast ska nog inte avfärdas så lätt.
Däremot brukar jag få besök av en och annan liten påskkärring som lämnar en teckning eller något annat pyssel. De får godis som tack.
Långfredagen är lugnare. Det är ju inte så många år sedan allt var stängt denna heliga dag. Påskaftonen är däremot rena rama festen. Då målar vi ägg, letar efter godisfyllda påskägg och har äggtävlingar.
På påskaftonen äts hela sex miljoner ägg i landet. Att äta ägg är en gammal tradition. Under fastan före helgen var ägg förbjudet. Men under påsken var det fritt fram för ägg igen – ägget som står för fruktsamhet. Det firar man sedan flera hundra år genom att pryda ägget, måla och smycka det. Det är influenser från öst, Ryssland som är Fabergéäggens hemland.
Trots mindre påskpyntande än juldekorerande laddar vi inför påsken. Det finns inte någon annan helg där vi köper så mycket godis som just då. Vi köper även äggkoppar, som är ett samlarområde. I mars byter hela 6 000 äggkoppar ägare på Tradera. Även en del auktionshus noterar att äggkoppar ökar i antal och värde inför påsk.
Har du äggkoppar i metall och silver ska du absolut kolla upp dem. En kitschig äggkopp som du köpt för en femma på en loppis kan vara en dyrgrip från 1700-talet eller ottomanska riket. Men även en del äggkoppar i porslin och glas är eftertraktade hos samlare.
Tuppar och ägghönor från 1900-talet har också fått ett uppsving prismässigt. Ja, till och med kycklingar och tuppar, och så kallade godisgömmor av papp, är efterfrågade. Den gamla pappkycklingen från 1950/60/70-tal som en gång kostade en femma säljs nu för 500 till 700 kr.
Dessvärre går det lite trögare för äggkoppar i plast. De har en hög nostalgifaktor men de ger inget klirr kassan.
Och de färgglada fjädrarna i riset? Lägg ner det. Fjädrarna kommer oftast från
köttindustrin med kalkoner i USA. Kalkoner som föds upp under problematiska förhållanden menar föreningen Djurens Rätt. De listar varje år alla kommuner som inte pyntar med fjädrar. Förra året var 264 av 290 kommuner fjäderfria. Vi får se hur många det blir i år.
Glad påsk i alla fall! ●
Läs mer: För fler exempel och bilder på påskpynt, kan du som är medlem i PRO logga in och läsa hela reportaget i PROpensionärens e-tidning: Klicka här!