Vi bor tillsammans sedan 10 år. Min sambo äger lägenheten och hon har pengar på sina konton som är hennes egna pengar. Jag äger bilen och har egna pengar på mina konton. Min sambo har två vuxna barn. Jag har två vuxna barn. Vi har inga gemensamma barn. Vi har berättat för våra barn vad som gäller om någon av oss skulle dö. Behöver vi skriva samboavtal?
Svar: Sambolagens regler om bodelning säger att bostad och bohag som har inköpts inför eller under samboförhållandet, för gemensamt bruk, ska delas lika mellan samborna när samboförhållandet upphör genom separation eller dödsfall, om en av samborna eller den efterlevande sambon begär bodelning. Bostad och bohag ska alltså i så fall delas lika även om det kanske bara är den ena sambon som har köpt och betalat för bostaden och bohaget.
Ett samboavtal är ett avtal där samborna avtalar att sambolagens regler om bodelning inte ska gälla i deras samboförhållande. Avtalet innebär alltså att samborna eller den efterlevande sambon inte kan begära bodelning. Om samborna har ett samboavtal går de ut ur samboförhållandet med enbart sina egna tillgångar. Samboavtalet kan begränsas till att gälla enbart för bostaden eller enbart för bohaget, som då inte kan fördelas genom bodelning.
Om ni behöver skriva ett samboavtal eller ej, beror på om din sambos lägenhet är inköpt före eller efter att ni blev sambor samt, om den är inköpt under samboförhållandet, om ni vill att värdet av den ska delas mellan er när ert samboförhållande upplöses. Detsamma gäller ert bohag.
Om ni vill att den efterlevande av er ska ärva någon del av den först avlidnes tillgångar behöver ni skriva ett testamente.