FRÅGA: Jag har fått en ”pojkvän” som jag gärna skulle vilja bo tillsammans med, vilket innebär att jag skulle flytta in hos honom.
Jag är 73 år och min ”pojkvän” är 75 år. Jag har inga skulder, men en liten slant på banken. Min ”pojkvän” har däremot skulder hos kronofogden och lever på existensminimum. Han har ”gratis” hemtjänst fyra dagar i veckan. Hur blir det
om jag skriver mig på hans adress? Räknas våra inkomster ihop? Missar jag då min sparade slant? Bör jag också stå på kontraktet?
Hur påverkar det hans inbetalningar till kronofogden?
Kan han fortfarande få hemtjänst trots att jag bor hos honom, eller förlorar han den? Jag orkar inte serva honom på heltid!
Detta skulle vara jättebra att få veta, innan vi flyttar ihop. Vi kommer inte att gifta oss, så det med arv och dylikt är inte aktuellt – vad jag förstår bör vi i alla fall skriva ett ”samboavtal” på grund av att vi båda är gamla och den
som överlever den andre bör få behålla lägenheten – hur man nu gör det?
SVAR: Hur din blivande sambos möjligheter att få behålla sin fria hemtjänst eller hur hans betalningsförmåga påverkas av att du flyttar in i hans lägenhet, kan jag inte svara på. För att få klara besked vad gäller dessa frågor är det bäst att kontakta kommunen respektive kronofogden. Oavsett vilket svar ni kommer att få, är det alltid en fördel att finnas med på hyreskontraktet, även om en efterlevande sambo kan räkna med att få behålla bostaden om det är en hyreslägenhet.
Men oavsett om du finns med på hyreskontraktet eller ej, så kan jag inte rekommendera att ni upprättar ett samboavtal, det vill säga ett avtal där ni avtalar att sambolagens regler om bodelning inte ska gälla i ert förhållande.
Ett samboavtal skyddar den sambo som är ensam ägare eller innehavare av bostaden, men ger inte ökade möjligheter för en efterlevande sambo att överta en bostad efter ett dödsfall. Detta gäller oavsett om den avlidne var ensam ägare eller om ägandet är delat mellan samborna.