Min man och jag har varit gifta i 53 år och har bara gemensamma barn. Vårt hus är och har alltid varit skrivet på min man. Vad gäller om han avlider före mig? Har hört att om han avlider, har jag bara min pension och egna sparmedel att leva på. Är det rätt eller fel?
SVAR: Du och din man är gifta och ni har endast gemensamma barn. Enligt lag ärver ni varandra och era barn har inte rätt att få något arv förrän efter att ni båda har avlidit. Det innebär att om din man skulle avlida före dig, så har du rätt att få hälften av era gemensamma tillgångar genom bodelning och den andra halvan får du som arv efter din man. Du får alltså behålla huset och alla era andra tillgångar under din resterande livstid.
Det framgår inte av din fråga om ni har något äktenskapsförord eller testamente och jag har därför i mitt svar ovan utgått från att ni inte har det. Testamente gäller före lag. Om ni har enskild egendom eller testamente kan alltså fördelningen när den förste av er avlider bli annorlunda än så som jag har beskrivit ovan.
En annan sak är att även om en efterlevande make får behålla alla tillgångar som finns i boet, så minskar ofta inkomsterna dramatiskt efter ett dödsfall, allt medan utgifterna varje månad i stort sett är desamma. Men detta är som sagt en annan sak, som inte har med arvsreglerna att göra.