Här är vi – så fulla av liv
"Äldre men inte gammal" med fotografier av Evelina Carborn är en fotoutställning med 32 porträtt av kända och okända personer som just är äldre men samtidigt i allra högsta grad vitala huvudpersoner i sina liv.
"Äldre men inte gammal" med fotografier av Evelina Carborn är en fotoutställning med 32 porträtt av kända och okända personer som just är äldre men samtidigt i allra högsta grad vitala huvudpersoner i sina liv.
Utställningen är en del av Alectas pågående arbete med att skapa en mer komplex och varierad bild av äldre i Sverige. Utställningen visas under hösten på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm och på Alectas sajt.
På utställningen invigningstalade bland andra medieprofilen Amelia Adamo om motståndet hon mötte när hon startade Magasinet M för kvinnor 50+ på 2000-talet. Anne Lagercrantz, divisionschef på Sveriges Television, menade att medierna har problem med att skildra människor som inte arbetar, inte bara äldre och att medierna fokuserar på elände, inte på lösningar. Ylva Thörn, vice ordförande i PRO, tycker att äldre ofta görs till offer istället för att belysa äldres situation och nya sorters identiteter.
– Många journalister har dålig kunskap om hur det är att vara äldre idag, säger Ylva Thörn.
Vad gör PRO för att stärka de äldres ställning i offentligheten?
– Det gör vi framför allt via vår tidning PROpensionären, där vi försöker förmedla positiva bilder av våra medlemmar och allt de gör, säger Ylva Thörn. – Men vi kan inte blunda för att vi som organisation också har vår läxa att göra när det gäller representativiteten, för sanningen är att vi är en väldigt ”vit” organisation, med få eller inga representanter ur minoritetsgrupperna. Det avspeglar sig i hur det ser ut i till exempel pensionärsråden i kommunerna och regionerna och det påverkar arbetet med rekryteringen av nya medlemmar.
Bilden av äldre människor i medierna är ofta stereotypa, generaliserande – ofta skröplig och behövande. Det stämmer dåligt med verkligheten. Äldre människor är lika mycket individer som yngre och mår dessutom mycket bättre nuförtiden. Som äldreforskaren Ingmar Skoog ofta påpekade under invigningen av fotoutställningen så mår dagens 70-åringar lika bra som 50-åringarna gjorde för en generation sedan.
Medieforskningen visar att den som står utanför arbetsmarknaden inte är intressant för medierna. Förra året kom en undersökning som såg över mediebilden i Sverige. Den visade att 77 procent av alla svenskar anser att det är viktigt att kunna spegla sig i nyheterna. Men många äldre anser att de syns alltför sällan, i både medier och reklam. Och ur ett internationellt perspektiv är Sverige ett av de länder i världen med störst problem med ålderism.
Medieforskaren Maria Edström delar den uppfattningen och enligt henne lider det offentliga rummet av ett demokratiskt underskott, av äldre i allmänhet och äldre kvinnor i synnerhet.
Hur gör PROpensionären när det gäller att skildra äldre?
– Vi strävar alltid efter att skildra pensionärer på ett liknande sätt som andra åldersgrupper skildras, dvs med utgångspunkten att äldre är en heterogen grupp, något som inte alltid är fallet i övriga medier, även om vi givetvis fokuserar på ämnen som kan tänkas vara intressanta för just pensionärer, säger PROpensionärens chefredaktör Åke Persson och fortsätter:
– Vi undviker också att bildsätta artiklar med bilder av typen ”en äldre kvinna som är fotad bakifrån och som går ensam i en ödslig korridor med en rollator”, en typ av bild som är vanligt förekommande i andra medier när det skrivs om äldre. Vi strävar också alltid efter att skildra pensionärer utifrån en positiv och lösningsorienterad utgångspunkt, om vi till exempel skriver om sjukdomar eller liknande försöker vi hitta någon som fått hjälp, snarare än någon som är sjuk bortom räddning.
Många av dem som fotografen Evelina Carborn träffat under arbetet med utställningen berättar om att de lever fantastiska liv.
– De trivs väldigt bra, även om det såklart varierar. Det finns en sådan enorm erfarenhet hos dem som jag tycker att vi som samhälle bör uppskatta på ett helt annat sätt än vad vi gör idag.
Se fler bilder på Alectas hemsida.