Herrgårdsmys runt Mälaren
Varför inte en vilsam vinterhelg med gott om glid mellan herrgårdar, slott och stadshotell? För Mälarvikarna mellan Uppsala och Sigtuna bjuder på rik kulturhistoria och en hel del goda stopp längs vägen.
Varför inte en vilsam vinterhelg med gott om glid mellan herrgårdar, slott och stadshotell? För Mälarvikarna mellan Uppsala och Sigtuna bjuder på rik kulturhistoria och en hel del goda stopp längs vägen.
Morgonrodnaden varslar om en klar och kall vinterdag. Kylan har i stort sett varit konstant under flera veckor och skapat goda förutsättningar för en och annan skridskotur på Mälarisarna.
Så planen på en helg med herrgårdsmys och långfärdsskridskor i bagaget känns därför helt rätt. För Mälaren bjuder på flera ståndsmässiga boenden och möjligheter till både lunch och fika längs sjökanterna.
En god början är Krusenberg herrgård längs gamla Stockholmsvägen mellan Knivsta och Uppsala. Den stilfulla byggnaden stod färdig 1802 och är uppförd på grunden av ett ståtligt stenslott från mitten av 1600-talet. Idag är den ett populärt utflyktsmål, som året runt erbjuder gedigen mat och logi.
Från parkeringen tar det bara ett par minuter att promenera ner till bryggan och den väntande isen. I en av hagarna står en flock med highland cattle-boskap och blänger. Långhåriga och med väldiga horn liknar de mer urtidsdjur tagna ur Barna Hedenhös.
Vi tar sikte på den södra delen av Mälarviken Ekoln för ett par timmars förmiddagsglid genom den uppländska naturen, in i Lårstaviken mot Wiks medeltida slott. En flock kanadagäss ger sig hastigt av vid en av uddarna, och högt ovan svävar ett havsörnspar i vida cirklar.
Jonas Ettemo, skridskofantast från Uppsala, är på väg åt motsatt håll och vi stannar till för en pratstund.
– Mälaren är fantastisk när isen är den rätta. Då kan man med vinden i ryggen lätt åka sträckor upp mot åtta mil ner mot Stockholm, för att sedan ta bussen eller tåget hem till Uppsala. Förra vintern var det ju knappt någon is alls på Ekoln, så det gäller att passa på, säger Jonas med ett brett leende.
Han har skrinnat på Mälaren i mer än 30 års tid, och har Krusenberg som ett återkommande stopp för fika och lunch. Men idag är det matsäck som gäller.
Vi fortsätter längs stråk av skimrande guldgul vass som rasslar i vinden, och strax efter den fornminnesmärkta gravhögen vid Björk skymtar Wiks tinnar och torn.
Nu är det god tid för en fikapaus och en kortare vandring runt det sju våningar höga slottet med anor från 1400-talet. Förebilden var en fransk riddarborg.
Idag rymmer slottet en folkhögskola, där man sommartid lockar med restaurang och kafé. Och det sägs att Wik även har ett eget spöke, en slottsfru som ibland visar sig för besökarna.
Dags att vända åter mot Krusenberg. Det är märkligt vad avstånden blir korta på fruset vatten, så vi passar på att ta en sväng in på Skofjärden före lunchen på herrgården. Från Krusenberg och Stavsund tar det knappt en halvtimme i medvinden att nå Skoklosters slott – ett av Europas bäst bevarade och det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. Här manifesterade fältmarskalk Carl Gustaf Wrangel sin makt och framgång under svensk stormaktstid.
Bankettsalen står fortfarande ofullbordad, precis som när timmermän och murare lämnade den vid midsommar 1676. Till och med verktygen finns kvar.
Visst är det frestande att sedan fortsätta sjövägen vidare mot Sigtuna, men dit ska vi ju ta bilen senare i eftermiddag. Dessutom är det märkligt nog snö på isen längre söderut, enligt rapporterna.
Väl tillbaka vid Krusenberg väntar herrgårdslunch i stilfull miljö. Torskrygg med kapris och vitvinssås, som dukas upp i en av de mindre matsalarna med kandelabrar på borden och stärkta linneservetter. Kaffet serveras i salongen på andra våningen – en perfekt avrundning i anrik kulturmiljö.
För Krusenberg har fått en särskild plats i den svenska konsthistorien, Gustaf Cederström målade den andra versionen av sitt mest kända verk, ”Karl XII:s likfärd”, här på godset. Originalet kan idag beskådas på Nationalmuseum i Stockholm, men i stora salongen finns en reproduktion av verket.
Sigtuna nästa. Sveriges äldsta bevarade stad grundades på 970-talet, där den ursprungliga stadsplanen är i stort sett oförändrad. Här är det läge att kolla kyrkoruiner, rådhus och klockstapel, samt strosa längs den tusen år gamla gågatan med sina små butiker. Sigtuna är dessutom världens runstenstätaste plats, vilket guiden på museet vid Lilla Torget mer än gärna berättar om.
Sigtuna Stads Hotell lockar denna eftermiddag med klassisk afternoon tea. Hotellet på Stora Nygatan är något av en institution i den lilla Mälarstaden och öppnade redan 1909. Då med spritbutik och biograf. Byggnaden återfick sin forna glans i början av 2000-talet, med skandinavisk ljus design, som andas både 30-tal och nutid.
Här har idel kungligheter och dåtidens kändisar övernattat, som Gustaf V och Fritiof Nilsson Piraten. Så visst är det en skön känsla att checka in och stunden senare sjunka ner i fåtöljerna med nybryggt te, snittar och scones inom räckhåll. Det är flera timmar kvar till middagen, så det finns gott om tid att njuta.
Nästa morgon har Sigtuna bytt skepnad. Det har snöat ymnigt under natten, vilket skapat rena rama julkortsstämningen. Från frukostmatsalens vida fönster kan vi se hur delar av Sigtunafjärden plogas, och timmen senare finns det några kortare slingor att njuta av för morgonpigga skridskoåkare.
Så det är bara att snöra på sig pjäxorna och kliva ut på isen från bryggan nedanför hotellet. Och visst är det en häftig känsla att skåda staden från fjärden, med den idylliska hamnen, Sigtunastiftelsens mäktiga siluett och den gamla träbebyggelsen i blickfång.
En fika på Tant Brun passar bra efter åkturen. Den anrika kaffestugan ligger i en röd 1600-talslänga vid en av gränderna ner mot Sigtunafjärden. Doften av nybakade kanelbullar och wienerbröd möter redan vid entrén till den lilla innergården. Här serveras kaffet ur kopparpanna av serveringspersonal med stilenliga förkläden, och mysfaktorn är hög i de små rummen med levande ljus på rustika träbord.
Nu väntar Friibergh herrgård, en rofylld plats vid Mälarviken Gorran. Bilvägen från Sigtuna leder över Varpsund, förbi Övergran och Biskops-Arnö. En rik kulturbygd där vägen slingrar sig fram genom det vidsträckta landskapet för att efter Kulla medeltida kyrka sluta vid ännu en byggnad med anor från 1600-talet.
Den ligger ett stenkast från vattnet, där marschaller lyser upp gångvägen från entrén ner till den vedeldade sjöbastun – med en isvak vid bryggan som gjord för ett svalkande dopp efter den ångande hettan.
Sedan är det dags att njuta av en välförtjänt middag med halstrade pilgrimsmusslor, grillad lammfilé och krämig hallontartelette till dessert.
Beatrice Lundh serverar med den äran. Hon har arbetat ett kvarts sekel på Friibergh och har många goda historier att berätta.
Som den om stormannen Arvin Forbus. En framgångsrik fältherre som köpte Friibergh i mitten av 1600-talet. Herrgårdens namn syftar på frihet till beskattning och stavningen är kvar från 1600-talet. Till anläggningen byggdes två flyglar varav den östra har behållit sitt ursprungliga utseende.
– Gäster som bott i östra flygeln har emellanåt hört bankningar i väggar och möbler som flyttats om i tomma rum. Så kanske har vi ett herrgårdsspöke även här, säger hon med ett finurligt leende.
Frukosten nästa soliga morgon får ta sin goda tid. Snötäcket ute på isen gör att vi nog satsar på en skidtur före lunchen. För det går utmärkt att åka längs med sjökanten – och för säkerhets skull tog vi även med skejtingskidorna. ●
Vid goda isförhållanden går det att åka skridskor från Skarholmen söder om Uppsala till Sigtuna via, Wik, Friibergh och Skokloster. Sträckan är drygt tre mil lång. Här får man som kultur- och naturintresserad åkare riktigt gotta sig i slott och herrgårdar längs den frusna vattenvägen. Ekoln kan vara åkbar redan från mitten av januari till en bra bit in i mars.
Tänk dock på att iskunskap och god skridskovana är ett måste
Både Friibergh och Krusenberg erbjuder sjönära bastubad, gourmetmat och bekvämt boende. Och i Sigtuna ligger det gamla stadshotellet, omskrivet för design, service och restaurang.
Annars är det smidigt att ta bilen för en rundtur med övernattning i Mälarlandskapet. Det finns en hel del sevärt längs vägen, som t ex Fredrikslunds Gård vid Krusenberg, Salnecke Slottscafé utanför Örsundsbro samt Wenngarns slott och Steninge Slottsby nära Sigtuna. Möjlighet till visning och dessutom flera trädgårds-, hantverks- och designbutiker.
steningeslottsby.se
wenngarn.se
fredrikslund.se
fjardhundraland.se/plats/salnecke-slottscafe/