Hilma af Klints liv nu även på teaterscenen
Konstnären Hilma af Klint lever vidare i högsta grad, inte bara genom utställningar utan även på film, i dokumentärer, böcker och opera. Nu gestaltas hon på teaterscenen av Sofia Papadimitriou Ledarp.
Konstnären Hilma af Klint lever vidare i högsta grad, inte bara genom utställningar utan även på film, i dokumentärer, böcker och opera. Nu gestaltas hon på teaterscenen av Sofia Papadimitriou Ledarp.
Det var på en utställning på Moderna museet i Stockholm 2013 som Sofia Papadimitriou Ledarp första gången såg Hilma af Klints verk, även om hon hade hört talas om henne tidigare.
– Jag blev helt tagen av hur hon jobbade med den spirituella sidan i kombination med vad hon skapade med färgerna. Jag föll för de suggestiva bilderna, framför allt De tio största. Ju mer jag går in i hennes värld och läser om den fascineras jag av hur hon får ihop det.
Hilma af Klint (1862–1944) började efter utbildningen på Konstakademien som porträtt- och landskapsmålare men övergick till abstrakt måleri, där hon anses som en föregångare, före sådana som Kandinsky och Mondrian. Hon var också spirituellt intresserad, bland annat av teosofin, och deltog i seanser med sina vänner. De tio största är gigantiska målningar som kom till 1907. Det är under den här tiden som pjäsen Kretsen – om Hilma af Klint på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm utspelar sig.
– Det är inte en dokumentär skildring av Hilma och hennes konstnärskap och relationer, utan fokuset ligger på hennes kreativitet, kraften att vilja berätta. Pjäsen rör sig kring när hon får uppdraget från andevärlden att göra De tio största.
– Hon var verkligen den första i sitt slag. Som konstnär har man väl en önskan om att få ställa ut och visa upp, att ha en mottagare. Men hennes kreativitet var större än den egoistiska tanken att det måste ut. Tiden var inte redo för det.
Sofia Papadimitriou Ledarp delar Hilma af Klints andliga intresse.
– Det har absolut varit stora frågor i hela mitt liv. Man kan uppleva vissa saker, som konst och musik, utan att kunna sätta ord på det. Det är inget man pratar om så mycket men på den här tiden var det mycket på tapeten, även August Strindberg intresserade sig för detta.
Hilma af Klint skapade över tusen verk på kort tid men det skulle ta cirka 40 år efter hennes död innan verken ställdes ut, och det stora internationella genombrottet kom på en utställning i Los Angeles 1986.
För att förbereda sig för rollen har Sofia Papadimitriou Ledarp förstås läst böcker och sett dokumentärer, men hon har också gjort studiebesök på Konsthögskolan och fått lära sig måla med äggtempera.
– Och så har jag suttit på Moderna museet och försökt känna in. Det finns fyra tavlor där och ju mer kunskap man får av henne desto mer fascinerande blir de.
Kretsen – om Hilma af Klint
Stockholms stadsteater,
9 december–10 februari 2024