Hälsa

”Höj mammografi­åldern och individ­anpassa screeningen”

– Sverige har fortfarande en övre mammografigräns vid 74 år. Vi kämpar hårt för att den ska slopas, säger Bröstcancerförbundets ordförande Susanne Dieroff Hay.

Publicerad 31 oktober okt 2022
Susanne Dieroff Hay, Bröstcancerförbundets ordförande.

Det svenska mammografiprogrammet var banbrytande. Sedan programmet infördes på 1990-talet har det bidragit till att överlevnaden i bröstcancer har fördubblats.
Andelen äldre kvinnor som kommer till behandling för nyupptäckt bröstcancer ökar dock stadigt i och med att befolkningen blir allt äldre. Nu är det hög tid att uppgradera bröstcancerscreeningen, betonar Susanne Dieroff Hay.
– Åldersgränsen behöver höjas. Nuvarande medellivslängd för kvinnor är 84 år. När Socialstyrelsen utformade screeningprogrammet var medellivslängden mycket lägre. Det är inte samma sak att vara 70 år idag som för 30 år sedan när reglerna för mammografiscreening kom till.
Flera sjukvårdsregioner, bland andra Norrbotten och Gävleborg går nu före och höjer åldersgränsen.
– Äldre kvinnor ska utan problem kunna bli screenade, säger Susanne Dieroff Hay.
För att alla tumörer ska upptäckas tidigt behövs även individanpassad screening.
– Vi vill att det införs nya rutiner där undersökningen skräddarsys utifrån varje kvinnas sammantagna risk för bröstcancer. Till exempel kvinnor som har täta bröst, vilket ökar risken för bröstcancer, ska kunna screenas med bättre lämpade metoder än idag.
Under hösten 2022 startar Socialstyrelsens översyn av rekommendationer för screening för bröstcancer. ●

+
-