Holkfeber råder bland läsarna
Tänk att det finns så många begåvade holkmakare bland PROpensionärens läsare! Här är några bilder som kommit in till redaktionen.
Tänk att det finns så många begåvade holkmakare bland PROpensionärens läsare! Här är några bilder som kommit in till redaktionen.
Bidragen har strömmat in efter uppmaningen i nr 7 av tidningen att visa upp sin fågelholk. Tack till er alla!
Fortsätt gärna att mejla in bilder till propensionaren@pro.se och även att bygga nya hem åt våra bevingade vänner.
Ett par läsarmejl:
Hej! Jag började för många år sedan att snickra holkar för ren avkoppling från jobb med mera. Har en vän som gör loggorna åt mig och då med skiftande symboler. Fotboll, politik, och en del andra saker, men mest handlar det om fotboll. Nu är det en vän som tillverkar trämaterialet och jag står för målningen. Vi tar 400 kronor per holk, självkostnadspris. Av de senaste sålda holkarna har vi skänkt 50 kronor till barnen i Ukraina som en liten hjälp till dem i allt elände. Just nu är det stor efterfrågan på Elfsborgs- och Gaisholkar. Trots att jag är Blåvit så fixar vi det!
Lars-Erik Pettersson, PRO medlem i många år
Hej! Här kommer bilder på fågelholkar som jag gjort i vår studiecirkel Holkgruppen i vår lokal i PRO Hamrånge. Har haft boende i dem i år. De är dekorerade med servetter.
Mvh, Veronica Silén
Jag såg i PROpensionären nr 7/2023 bilder på några fågelholkar. Dessa holkar är väldigt snygga men de är inte säkra mot hackspettar. Vi har testat och utvecklat en hackspettssäker holk med hjälp av en kameraförsedd holk.
Helt plötsligt kom en hackspett och drog ut en unge och efter en stund kom den tillbaka och tog ytterligare en.
Åtgärden blev att förlänga ingångshålet ca 30 mm. Detta gjorde att de sex ungar som var kvar klarade sig och blev flygfärdiga. Många fågelungar får nog sätta livet till på grund av felaktigt utförda holkar. Det viktigaste är att bygga ut ingångshålet, det bör vara ca 50 mm totalt.
Bengt Bäck
Här hittar du instruktionen för holkbygget: Hjälp fåglarna – bygg en holk