ROMANSBEDRÄGERI

I klorna på bedragaren

Ingrid Brindelöv-Viklund, 74, mötte kärleken på Instagram. Trodde hon. Men allt var en lögn. Inte nog med att hon blev lurad på både pengar och kärlek. Skammen och smärtan höll på att kosta henne livet.

Publicerad 8 maj maj 2023
Dave påstod sig vara en amerikansk militär. Han skickade en vänförfrågan till Ingrid Bridelöv Wiklund i Piteå, som snart blev förälskad. Det tog lång tid innan Ingrid förstod att Dave hade lurat henne på pengar, tillit och en framtid. Till slut såg hon ingen annan utväg än att dö. Foto: Petra Älvstrand

Ingrid Brindelöv-Viklund är inte ensam om att ha blivit lurad på nätet. Förra året anmälde 1 311 personer i Sverige att de hade råkat ut för romansbedrägeri enligt Brottsförebyggande rådet. Men mörkertalet är stort. Bara i USA ska runt 70 000 personer ha utsatts för romansbedrägerier under 2022 och offren ska ha blivit av med sammanlagt 1,3 miljarder dollar, allt enligt US Federal Trade Commission.
– Många skäms och polisanmäler aldrig. Det här är brott som drabbar brottsoffret väldigt hårt. Dels kanske man gjort av med alla pengar man sparat ihop. Dels blir man fråntagen framtiden man föreställt sig med den här personen. Det kan nästan vara ett värre slag än pengarna, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericenter.
Romansbedrägeri är ett brott som drabbar både män och kvinnor i alla åldrar. Det är en avancerad bedrägerimetod som handlar om psykologisk manipulation och sker på sociala medier – en form av digitalt våld som sällan går att knyta till någon gärningsman.
Det har knappt hänt att någon har åkt fast.
Förövarna ingår i kriminella nätverk som är organiserade över hela världen. De jobbar i grupp och lurar sina brottsoffer med stulna profilbilder och uppger fejkad identitet. De följer ett manus och på kort tid lyckas de komma så nära sina offer att när de börjar fråga om pengar är det svårt för brottsoffret att säga nej.

Den var på kvällen den 3 september 2018, datumet har etsat sig fast, numera finns det ett ”före” och ett ”efter”, som Ingrid Brindelöv-Viklund hade lämnat tillbaka några böcker på biblioteket och sakta vandrade hemåt när det plingade till i den nyinköpta telefonen. Hon fick en vänförfrågan på Instagram från en person som kallade sig Dave. Hon bekräftade förfrågan och inom tre minuter kom svaret.
– Hello my beautiful love! How are you doing?
Bedrägeriet började vid första meningen och sedan fortsatte det.
Profilbilden visade en stilig man i femtioårsåldern som påstod sig vara amerikansk general och änkeman, stationerad i ett krigsdrabbat Syrien. Hans fru och dotter hade tragiskt omkommit i en trafikolycka på väg till kyrkan. Den 15-åriga sonen placerade han på en internatskola i Boston när han drog ut i kriget på ett treårskontrakt på en fredsbevarande mission i Damaskus.
Det är en vanlig snyfthistoria som ingår i bedragarens arbetsmetod.
De manliga bedragarna utger sig oftast för att vara militärer, läkare eller oljeborrare, stationerade långt hemifrån. De är änklingar och deras ekonomi är god. Deras kvinnliga motsvarigheter är ofta modeller eller läkarstudenter, ofta ryska, afrikanska, asiatiska, eller ukrainska kvinnor, som vill komma till Sverige.
Ingrid upplevde en enorm kärleksbombning, många komplimanger om hur vacker hon var, hur mycket han älskade henne.
– Jag tyckte att det var konstigt att han skrev så, eftersom vi aldrig hade träffat varandra, säger Ingrid. Han lät så övertygande och gav löften om en fantastisk framtid i sitt tolvrumshus i Boston.
– Jag lät mig övertygas och blev till slut förälskad.
Bedragarnas strategi går ut på att vara bekräftande, de ställer många frågor till sitt brottsoffer men berättar väldigt lite om sig själva. Många ömma kärleksord varvas med beskrivningar av hans starka känslor.
Det här utspelade sig under tio intensiva månader för fem år sedan. Vad Ingrid inte visste då, men som hon önskar att hon hade vetat, var att de här bedragarna följer ett manus. Att de berättar samma historia och att de utsätter sina offer för intensiv uppvaktning för att till slut kunna lura av dem pengar.
Dave ville komma till Sverige för att träffa Ingrid och bad henne att lägga ut för resan, för han hade inte tillgång till sina pengar. Lönen skulle han få ut när kontraktstiden var klar. Det var nu som pengarna kom in i bilden för första gången. Det var dyrt, han var general och reste med privat militärflygplan och livvakter. Pengarna skulle förstås hans arbetsgivare betala tillbaka till henne.

+
-