”Jag jobbar med att få ut tydliga budskap från PRO”
Marie Näslund är samhällspolitisk chef vid Pensionärernas riksorganisation, PRO.
Marie Näslund är samhällspolitisk chef vid Pensionärernas riksorganisation, PRO.
PRO:s tre sakkunniga och deras chef utgör stommen i det intressepolitiska arbete som PRO gör för att förbättra livsvillkoren för landets pensionärer. De sakkunniga jobbar stenhårt för att du ska få en bättre ekonomi, en äldreomsorg med kvalitet, kunna mötas i friskvårdsaktiviteter och mycket, mycket mer. Här berättar Ola Nilsson om sitt arbete:
Kan du beskriva ditt jobb?
– Det går ut på att försöka hålla ihop PRO:s intressepolitik, vad vi tycker i olika frågor utifrån det handlingsprogram som bestäms på kongressen, hur vi ska gå till väga, vilka politiker och ministrar PRO ska träffa, med mera.
Jag jobbar också med kommunikation, att få ut tydliga och enhetliga budskap om vad PRO som organisation tycker i olika frågor, utan att budskapet försvinner eller tyngs ner av teknikaliteter.
Kan du ge ett exempel?
– Frågan om 57:orna är ett bra exempel. Det är svårt att förklara alla turerna om varför just 57:orna blev orättvist beskattade och hamnade i kläm. Men jag tycker att vi ändå lyckades rätt bra med det.
Namn: Marie Näslund, 44.
Gör: Samhällspolitisk chef, med ansvar att samordna PRO:s intressepolitiska arbete.
Började på PRO: 2020.
Bakgrund: Statsvetare, Vänsterpartiets riksdagskansli, PR-konsult.
Bor: Björkhagen i södra Stockholm.
Familj: Sambo och 11-årig son.
Intressen: Friskis & Svettis-ledare, fotbollstränare i sonens fotbollslag.
Vad gör du just nu?
– PRO:s pensionsexpert Joel Stade och jag jobbar tillsammans med en debattartikel om statsbudgeten där vi berättar vad PRO vill att regeringen ska fokusera på i höstbudgeten: Ökade inbetalningar till pensionssystemet och rejäla satsningar på välfärden. Bara äldreomsorgen behöver minst tio miljarder kronor årligen i permanenta statsbidrag.
Något annat som är aktuellt?
– Ja, bedrägerifrågan. Vi ska göra ett upprop och uppmana bankerna att ta sitt ansvar. Storbankerna måste kunna förhindra att bedrägerier sker och kunna skydda sina kunders besparingar, kanske genom att lägga in en fördröjning på kontotransaktioner över ett visst belopp som kunden själv bestämmer.
– Bedrägerifrågan kommer också att ingå i en medlemsvärvningskampanj.
– Vi vänder oss främst till bankerna som måste ha tillräckligt säkra digitala tjänster. Man kan till exempel införa spärrar och beloppsgränser gentemot okända konton. Bankerna måste också skydda våra besparingar och ge tillbaka de pengar som någon lurat av en. Det vill vi berätta om i kampanjen.
Vilket område är roligast att jobba med?
– Pensionerna. För att de berör så många, även sådana som jag som ännu inte har gått i pension. Och för att det finns ett kunskapsglapp hos många om hur pensionssystemet fungerar. Jag gillar att sätta mig in i stora komplexa system och jobba för att de ska vara rättvisa och stabila.
Svårast området att jobba med?
– Äldreomsorgsfrågan. Under pandemin talade alla om hur illa ställt det var inom äldreomsorgen men efter pandemin ingenting. Det är tydligt att politikerna vill glömma. Det som gör att frågan är svår att driva är att 290 kommuner är inblandade.
– Svårt är också att hinna med allt som finns att göra, vi är bara de vi är. PRO ska hålla sina prioriteringar enligt vad kongressen har bestämt och jobba med tre-fyra frågor. Hur mycket vi än skulle vilja kan vi inte vara jätteaktiva i tio frågor till.
Mest stolt över att ha åstadkommit?
– Att PRO varit med och satt pensionsfrågan på dagordningen så mycket att garantipensionen höjdes med 1 000 kronor i månaden före valet, och att inkomstpensionstillägget infördes. Ett tillägg till den allmänna pensionen med upp till 600 kr i månaden.
Varför har du valt att arbeta på PRO?
När jag jobbade med skattepolitik i riksdagen såg jag vilket effektivt opinionsbildningsarbete PRO gjorde vad gäller den så kallade pensionärsskatten. När man är många som uthålligt driver en fråga kan man förändra samhället till det bättre och det vill jag göra!
Vad har du för fokus framåt?
– Just nu känns PRO:s bostadspolitiska program viktigast. Det ska vara klart i slutet av året och sedan redovisas 2024 på mellanårskongressen. PRO vill påverka i byggandet av nya bostäder för äldre och bidra till den politiska debatten.
Största utmaningen?
– Att få till systemförändringar i pensionssystemet. Störst skillnad skulle det göra om inbetalningarna till systemet höjs. Nu har regeringen bjudit in även SD, V och MP att ingå i pensionsgruppen – och de tycker som vi. Går de med ser det positivt ut för oss att få igenom våra förslag.