SÖMNAPNÉ

”Jag vaknade av att inte kunna andas”

Har du orolig sömn, muntorrhet, nattsvettningar, morgonhuvudvärk? Får du höra att du snarkar? Är du alltid trött när du vaknar? Då är det hög tid att du söker hjälp, uppmanar Monica Kronquist.

Publicerad 29 augusti aug 2023
Jag hade en mycket grav sömnapné, under sju timmar hade jag 174 andningsstopp., berättar Monica Kronquist. Foto: Peter Westrup

Omkring en halv miljon svenskar lider av sömnapné, korta andningsuppehåll under sömnen som beror på att luftströmmen täpps till. Det är ett allvarligt tillstånd, men många vet inte om att de behöver behandlas, säger Monica Kronquist.
– Sömnapné påverkar hela kroppen. Syremättnaden i blodet minskar under andningsuppehållen. Det ökar risken för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Vid misstänkt sömnapné är det därför jätteviktigt att söka vård. Ta kontakt med vårdcentralen och begär att få remiss till specialistmottagning för att få en utredning.
Monica talar utifrån egen erfarenhet. Det tog lång tid innan hon själv sökte hjälp.
– Min dåvarande man hade under flera år klagat på att jag snarkade. För att få slut på oljudet, fick han väcka mig flera gånger om natten så jag kunde ändra från rygg- till sidoläge för att snarka mindre. Så pågick det i flera år.
När Monica så småningom levde ensam kunde hon ju inte höra sina egna snarkningar. Men besvären förvärrades efterhand.
– Snart började jag vakna av att jag inte kunde andas. Jag fick inte luft, vilket kunde skapa ångest.

Håller föredrag om sömnapné

Namn: Monica Kronquist.
Ålder: 68 år.
Bor: I Limhamn i Malmö.
Yrke: Sedan 25 år coach och vägledare. Aktiv i PRO Oxie.
Intressen: Sjunger i kör.
Råd till läsarna: Ta tag i de hälsoproblem ni fått under livets gång och av arbetslivet. Det finns hjälp att få om man vågar ställa frågor. Det är vi skyldiga oss själva för att få en bättre ålderdom.

Monica fick aldrig sova ordentligt och led av ständig trötthet.
– Jag arbetade i Ystad då och körde bil fram och tillbaka från Malmö där jag bodde. Det var en sen höst, min sista på jobbet i Ystad. Jag minns att det hade mörknat och att det regnade. Som alla andra dagar var jag jättetrött och på väg hem den kvällen somnade jag bakom ratten. Hastigheten var inte hög och när bilen kom ut i vägkantens raster vaknade jag till, lyckades bromsa i tid och räta upp bilen. Jag blev så chockad över att hjärnan bara stängde av mitt medvetande. Detta utan förvarning och trots att jag haft på musik och haft fönstren öppna för att få frisk luft. Efter den gången tog jag inga risker utan stannade alltid bilen när jag var trött och tog en stunds vila.
I samma veva hittade Monica av en tillfällighet en tidning med en artikel som handlade om sömnapné.
– Jag läste och kände direkt igen beskrivningarna. Det måste vara det här som jag har, tänkte jag och bestämde mig för att lära mig mer om sömnapné. Att sömnen är grunden för vår återhämtning och att kroppen tar stryk om vi inte får sova tillräckligt. Jag lärde mig om konsekvenserna av att inte få tillräckligt med syre, men också att det finns effektiv hjälp att få från sjukvården.

+
-