”Jag vaknade av att inte kunna andas”
Har du orolig sömn, muntorrhet, nattsvettningar, morgonhuvudvärk? Får du höra att du snarkar? Är du alltid trött när du vaknar? Då är det hög tid att du söker hjälp, uppmanar Monica Kronquist.
Har du orolig sömn, muntorrhet, nattsvettningar, morgonhuvudvärk? Får du höra att du snarkar? Är du alltid trött när du vaknar? Då är det hög tid att du söker hjälp, uppmanar Monica Kronquist.
Omkring en halv miljon svenskar lider av sömnapné, korta andningsuppehåll under sömnen som beror på att luftströmmen täpps till. Det är ett allvarligt tillstånd, men många vet inte om att de behöver behandlas, säger Monica Kronquist.
– Sömnapné påverkar hela kroppen. Syremättnaden i blodet minskar under andningsuppehållen. Det ökar risken för högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. Vid misstänkt sömnapné är det därför jätteviktigt att söka vård. Ta kontakt med vårdcentralen och begär att få remiss till specialistmottagning för att få en utredning.
Monica talar utifrån egen erfarenhet. Det tog lång tid innan hon själv sökte hjälp.
– Min dåvarande man hade under flera år klagat på att jag snarkade. För att få slut på oljudet, fick han väcka mig flera gånger om natten så jag kunde ändra från rygg- till sidoläge för att snarka mindre. Så pågick det i flera år.
När Monica så småningom levde ensam kunde hon ju inte höra sina egna snarkningar. Men besvären förvärrades efterhand.
– Snart började jag vakna av att jag inte kunde andas. Jag fick inte luft, vilket kunde skapa ångest.
Namn: Monica Kronquist.
Ålder: 68 år.
Bor: I Limhamn i Malmö.
Yrke: Sedan 25 år coach och vägledare. Aktiv i PRO Oxie.
Intressen: Sjunger i kör.
Råd till läsarna: Ta tag i de hälsoproblem ni fått under livets gång och av arbetslivet. Det finns hjälp att få om man vågar ställa frågor. Det är vi skyldiga oss själva för att få en bättre ålderdom.
Monica fick aldrig sova ordentligt och led av ständig trötthet.
– Jag arbetade i Ystad då och körde bil fram och tillbaka från Malmö där jag bodde. Det var en sen höst, min sista på jobbet i Ystad. Jag minns att det hade mörknat och att det regnade. Som alla andra dagar var jag jättetrött och på väg hem den kvällen somnade jag bakom ratten. Hastigheten var inte hög och när bilen kom ut i vägkantens raster vaknade jag till, lyckades bromsa i tid och räta upp bilen. Jag blev så chockad över att hjärnan bara stängde av mitt medvetande. Detta utan förvarning och trots att jag haft på musik och haft fönstren öppna för att få frisk luft. Efter den gången tog jag inga risker utan stannade alltid bilen när jag var trött och tog en stunds vila.
I samma veva hittade Monica av en tillfällighet en tidning med en artikel som handlade om sömnapné.
– Jag läste och kände direkt igen beskrivningarna. Det måste vara det här som jag har, tänkte jag och bestämde mig för att lära mig mer om sömnapné. Att sömnen är grunden för vår återhämtning och att kroppen tar stryk om vi inte får sova tillräckligt. Jag lärde mig om konsekvenserna av att inte få tillräckligt med syre, men också att det finns effektiv hjälp att få från sjukvården.
■ I Sverige lider omkring 600 000 vuxna av sömnapné.
Sömnapné innebär andningsuppehåll i sömnen. Personer med sömnapné kan få andningsuppehåll upp till flera hundra gånger under en och samma natt.
Vid upprepade andningsuppehåll sjunker syresättningen i blodet vilket kan orsaka hjärt- kärlproblem. En av de vanligaste orsakerna till hjärtinfarkt är just dålig syresättning i blodet.
■ Vid sömnapné har man oftast dålig eller ingen djupsömn alls. Under den viktiga djupsömnen ökar nivåerna av bland annat tillväxthormon som behövs för att reparera kroppen. Ämnesomsättningen sjunker, temperaturen går ner och hjärnan skaffar kraft för att stå emot stress och för att stärka immunförsvaret. Under djupsömnen repareras också små cellskador i kroppen och hjärnan som uppstått under dagen.
Kända riskfaktorer:
■ Övervikt, ålder, rökning, kort käke, förstorade tonsiller, näspolyper, sned nässkiljevägg, alkohol och sömnmediciner.
Det flesta riskfaktorer kan förklaras av att de bidrar till att göra luftvägarna trängre. Alkohol och sömnmediciner kan ge onormalt avslappnad muskulatur, vilket ökar risken.
■ Den vanligaste typen av sömnapné, obstruktivt sömnapnésyndrom, orsakas av att det är för trångt i de övre luftvägarna så att luftströmmen till och från lungorna helt eller delvis blockeras. Att sömnproblem kan bli mer påtagliga när vi blir äldre kan bero på att gomseglet i munnen och tungans muskel blir för-
slappade och täpper till andningen.
■ Ett vanligt symtom vid sömnapné är kraftig snarkning, men alla som har sömnapné snarkar inte. Andra symtom är bland annat andningsuppehåll, orolig nattsömn, torr mun, nattsvettning, behov av att kissa flera gånger under natten samt morgonhuvudvärk.
Behandlingar
Idag behandlas patienter med sömnapné med antingen apnéskena eller övertrycksandning med mask: CPAP-mask (Continuous Positive Airway Pressure). Båda hjälper till att hålla andningsvägarna öppna under sömnen.
■ Apnéskena. Skenan håller kvar underkäken i ett framskjutet läge, så att utrymmet bakom tungan vidgas och mjukvävnaden och musklerna i den övre luftvägen hålls i rätt läge. Det minskar vibrationerna och gör att luftvägen hålls öppen.
■ CPAP är en behandling med kontinuerligt luftvägsövertryck som ordineras till många patienter med måttligt till gravt sömnapnésyndrom. Via en slang fäst på en mask blåser den in luft genom näsan, eller ibland genom både näsan och munnen. Detta skapar ett övertryck i luftvägen och hindrar den från att falla samman när musklerna slappnar av under sömnen.
De CPAP-apparater som används idag är små, smidiga och tystgående. Maskerna är mjuka och det går bra att ligga både på sida och rygg. Det är viktigt att använda masken så mycket som möjligt, helst varje natt.
■ Forskning pågår för att få fram läkemedel mot sömnapné.
lakemedelsvarlden.se/aldre-lakemedel-testas-mot-somnapne
Källor: HjärtLungfonden, hjart-lungfonden.se
Riksförbundet HjärtLung, hjart-lung.se
Föreningen Apné Sverige, apnesverige.se
Monica kontaktade sin husläkare och bad om remiss till sjukhuset i Malmö.
– Det var gott och väl, men det tog en evinnerligt lång tid innan jag kallades eftersom köerna var så långa. I fyra långa månader fick jag vänta. Varje natt satt jag upp i soffan och försökte sova. Jag varken kunde eller vågade lägga mig ned av rädsla för att inte få luft.
Till sist kom äntligen kallelsen. Sömnapnéundersökningen genomfördes som en nattlig andningsregistrering med hjälp av en utrustning som Monica kunde ta med sig hem. Mätutrustningen fästes runt bröstkorgen. En smal slang med en förgrening i två delar, en för varje näsborre, registrerade tillfälliga stopp eller försämrad andning under sömnen.
– Undersökningen visade att jag hade en mycket grav sömnapné. Under sju timmar hade 174 andningsstopp registrerats. Fyra av dem mycket allvarliga. ´Det var i grevens tid du kom hit´, sa läkaren. ´Men din kropp har klarat sig´.
Vanligen behandlas patienter med sömnapné med antingen apnéskena eller en ansiktsmask, en så kallad CPAP-mask (Continuous Positive Airway Pressure). Båda hjälper till att hålla andningsvägarna öppna under sömnen.
Snart kunde Monica hämta ut sin CPAP-apparat på det sjukhus där hon själv tyckte det var mest praktiskt. Det blev på Ystads lasarett där hon fick gedigen information både om sömnapné och hur apparaten fungerar och bör skötas. En föredömlig introduktion, konstaterar hon.
– Jag tog hem min apparat, kopplade in mig och sov. Och som jag sov, redan första natten! Jag glömmer det aldrig. Det var en sån fantastisk lättnad. Jag hade inte varit upp en enda gång. Jag, som inte hade sovit en hel natt på flera år, vilken förändring!
Monica var så tacksam för att hon fått hjälp att hon ville vidarebefordra sina erfarenheter och den kunskap som sjukvården gett henne. Detta gör hon nu med jämna mellanrum genom att hålla föredrag om sömnapné för PRO-medlemmarna i stadsdelen Oxie i Malmö.
– Jag berättar om vad jag råkat ut för och hur problemet med min sömnapné kunde lösas. Budskapet är att det går att få hjälp, men att du själv måste ta första kontakten med sjukvården. Lyft luren och ring!
Monica brukar ta med sig sin CPAP för att demonstrera hur den fungerar.
– Under behandlingen har man en mask över näsan och/eller munnen. Sedan förser apparaten dig med ett jämnt flöde av tryckluft genom masken under sömnen. Det är en sådan enkel metod. Är det inte obekvämt? frågar många. Nej, svarar jag. Men har du en mask som inte är rätt anpassad, blir det lätt obekvämt.
Medlemmarna kommer tillbaka med sina egna apparater för att få hjälp att ställa in dem rätt.
– Det gäller att ha rätt storlek på masken. Öron och näsor växer när vi blir äldre och det gäller att anpassa sin CPAP efter det, berättar Monica. Det är också så att man vänjer sig vid apparaten. Tack vare den blir det inga snarkningar och andningsuppehåll.
Istället kan du sova lugnt hela natten.
Numera kan Monica rätta till både mask och slangar i sömnen om så skulle behövas.
– Jag är vän med CPAP:en. När jag är ute och reser tar jag med den, förpackad i en fin liten väska.
En del medlemmar har vänt sig till Monica för att berätta att deras partner har varit på utredning och fått med en apparat hem. Men – han använder den inte. Han har ställt in den i garderoben!
Vad säger du då?
– Ta fram din CPAP, kontakta sjukvården och ge ditt liv en nystart. ●
Patientföreningen Apné Sverige arbetar för att förbättra livssituationen för personer med sömnapné och deras närstående. Bland annat genom att aktivt sprida information samt bilda opinion för att påverka politiker och leverantörer av hjälpmedel.
– Några viktiga frågor som vi jobbar med är lika behandling och samma kostnad för sömnapné, var man än bor i Sverige, berättar föreningens ordförande Gert Grundström. I dagsläget skiljer sig väntetiden för att komma till behandling och kostnaden för att vara under behandling alldeles för mycket mellan regionerna. Vi medverkar också till att påverka regionala politiker i de regioner där det är för långa väntetider för att få vård.
Som medlem i Apné Sverige får du möjlighet att träffa andra apnoiker och anhöriga och utbyta erfarenheter. Du får också tillgång till ApnéAkuten på föreningens hemsida, där du kan ställa frågor och få svar på dina funderingar kring sömnapné.
– Och inte att förglömma, så har vi vår medlemstidning, Drömläget, tillägger Gert Grundström. I den finns mycket matnyttigt att läsa, bland annat information om nya produkter och forskningsrön.
Föreningen Apné Sverige är ansluten till Riksförbundet HjärtLung.
Läs mer på apnesverige.se