”Knitting Lottas” vantar: Utförlig beskrivning
Ur boken Sticka fler vantar av Lotta Lundin, Bokförlaget Semic.
Ur boken Sticka fler vantar av Lotta Lundin, Bokförlaget Semic.
Beskrivning: Spetsig kant, kiltumme
Stickbeskrivning:
Masktäthet:
40 maskor = 10 cm. STICKOR: 1,75–2,75 mm beroende på stickfasthet.Garnet: 175-210 meter, 50 gram
Här listar Lotta sorter som passar bra till hennes vantar:
✿ Drops Alpaca ✿ Drops Flora
✿ Drops Nord
✿ Arwetta Classic ✿ Viking Nordlys
✿ Viking Babyull ✿ Rauma finull ✿ Adlibris Socki fine
✿ Adlibris Alpaca superfine
Se också: ”Knitting Lottas” vantar: Utförlig beskrivning
© 2022 Lotta Lundin
Bokförlaget Semic, Sundbyberg
www.semic.se
Foto & formgivning: Lotta Lundin
När PROpensionären efterlyste PRO-föreningar med en stickgrupp blev gensvaret stort, och det finns säkert ännu fler stickgrupper i landet. Kolla med din egen förening, eller om du själv vill starta en stickgrupp.
Här är några PRO-föreningar som har en stickgrupp, varav många i Ångermanland där det verkar stickas för fullt, och som välkomnar fler medlemmar:
l PRO Ramsele-Edsele, i Ångermanland, har sedan flera år en grupp,”handarbetsträffen”, på 13-15 kvinnor. Men man måste inte handarbeta, det går lika bra att komma ändå. Det viktigaste är samvaron. De lär sig den gamla sticktekniken tvåändssticknning och även olika sätt att sticka hälar.
l Bollsta PRO, också hemmahörande i Ångermanland, har nyligen startat en grupp som träffas och stickar en gång i veckan, i Stenskolan i Bollstabruk.
l PRO Björkå, i Ångermanland förstås, har en grupp som träffas en gång i veckan och både stickar, virkar och broderar. Gruppen har funnits i ca 20 år. Många alster skänks till en hembygdsgårds lotteri men en del även till PRO:s auktion och lotteri.
l PRO Borås-Västra, i Södra Älvsborg, har en grupp som träffas varannan måndag, där de flesta stickar och någon broderar. Gruppen på 13 personer har funnits i 1,5 år.
l PRO Västland, i Uppland, träffas varje torsdag i PRO-lokalen i Karlholm. Gruppen har funnits i cirka 15 år. De skänker till olika grupper som delar ut till behövande både här i landet och utomlands.
l PRO Kinna i Västra Götaland, nära PRO Skene vars stickgrupp som skildras i reportaget, har en liten stickgrupp. En del alster har varit med på Lysande fönster, som är som en stor adventskalender i Rydals Museums fönster.
Att starta en stickgrupp, som PRO Skene gjorde för sju år sedan, kan vara ett bra sätt att råda bot på ofrivillig ensamhet bland medlemmarna i en förening. Att dessutom skänka det man stickar till välgörande ändamål gör det förstås inte saken sämre.
Kerstin Sjöland, som leder stickgruppen i PRO Skene, har några tips till andra PRO-föreningar som vill starta en stickgrupp:
”I botten kan man tänka på att det bör vara en aktivitet för att träffas och umgås. Ingen prestation, alla gör efter sin förmåga. Gruppen ska inte vara för stor, lokalen ska ligga centralt i markplan så att det är lätt att ta sig in och ut. Utan gemenskap blir många ensamma.
Om man vill skänka det som gruppen stickar kan man kontakta till exempel kyrkan, kvinnojouren, insamlingar till behövande m m. Just nu är många i Ukraina i behov av kläder.”
Läs också: De stickar till barncentret i Tanzania
Handelns utredningsinstitut, HUI, utser varje år Årets julklapp som ska är en analys av rådande samhällstrender och dessutom en en spegling av svenskarnas aktuella och/eller framtida konsumentbeteenden. Så här lyder motiveringen i år: ”Vi lever i en orolig omvärld. Kriget i Ukraina har orsakat stigande inflation och ökade energipriser. Samtidigt ser vi ett nyväckt intresse för hantverk. HUI har därför utsett det hemstickade plagget till Årets Julklapp 2022. I en tid av bildlig och bokstavlig kyla, som följd av oroligheter i världen representerar Årets Julklapp 2022 en varm kram i produktform att ge till sina nära och kära.”