”Kommuners hemsidor är för krångliga”
28 procent av personer över 65 år gör tummen ner för kommuners webbplatser och e-tjänster. Det visar en ny undersökning bland PRO-medlemmar i Digisen-projektet.
28 procent av personer över 65 år gör tummen ner för kommuners webbplatser och e-tjänster. Det visar en ny undersökning bland PRO-medlemmar i Digisen-projektet.
– Det är allvarligt eftersom kommunerna ska vara för alla. Det blir en fråga om självständighet. För det är en demokratisk rättighet, säger PRO:s Cecilia Parkert som leder det treåriga Digisen-projektet.
Digisen drivs av PRO i samarbete med föreningen Begripsam, som vill göra samhället mer tillgängligt för personer med kognitiva svårigheter, och med stöd från Allmänna arvsfonden.
Under tre veckor i september 2023 genomförde Digisen undersökningen av hur äldre användare upplever kommuners webbplatser och e-tjänster. 3000 personer svarade på nätenkäten.
– Frågan är om de som aldrig har besökt kommunens webbplats missar något väsentligt. Eller om de hittar den information de behöver på annat sätt, säger Stefan Johansson som är forskare i ämnet människa-datorinteraktion och vd för Begripsam.
– Det är också viktigt att påpeka att de som har svarat är personer som faktiskt använder internet. Det finns en grupp äldre personer som inte alls använder internet. De ingår inte i den här undersökningen, tillägger han.
13 procent av de svarande uppgav att de aldrig besökt sin egen kommuns webbplats. Fritextsvaren visar att det beror på olika saker. Det främsta skälet kan vara att man inte tycker sig ha behov av kommunens webb.
Cecilia Parkert berättar att PRO därför vill att äldre får vara delaktiga när kommuner tar fram sina digitala tjänster – annars riskerar man att göra dyra missar:
– För att investeringar i digitala tjänster ska löna sig krävs att de är enkla att använda. Och enkla och bra tjänster är inte bara bra för äldre, utan för alla.
Läs mer om undersökningen här: Kommuners digitala tjänster
Läs mer här: