Ledare

April, april – men inte på vår nya hemsida

Traditionen att narra nära och kära på första april har gamla anor. PROpensionärens nya webbsida går det dock att lita på.

Åke Persson, chefredaktör.

April, april, jag kan lura dig vart jag vill. Traditionen att narra nära och kära på första april har gamla anor. Fram till för inte så länge sedan var detta även en sport som tv, radio och många tidningar ägnade sig åt.
Ett av de första aprilskämten i en svensk tidning publicerades 1911, då Svenska Dagbladet påstod att 60 elefanter hade lånats in från en indisk härskare för att förgylla invigningen av OS i Stockholm året efter. På tio av elefanterna skulle det enligt tidningen sitta ryttare som skanderade ”lirpa, lirpa” … ja, ni fattar.
Det mest kända exemplet är väl annars från 1962, som jag gissar att flera av er som läser detta kommer ihåg och kanske själva lät er luras av.
Det var då som dåvarande Sveriges Televisions tekniske expert Kjell Stensson slog i tittarna att de genom att tejpa en sönderklippt nylonstrumpa över sin gamla tv-apparat skulle kunna avnjuta sändningen i färg istället för i svartvitt.
Klippet finns bland annat att se på SVT:s Öppet arkiv, och så här i efterhand är det lite svårt att förstå hur någon kunde låta sig duperas av den gode Stenssons omständliga utläggning. Men det var förstås i en annan tid, med andra förutsättningar, och Stensson besatte i egenskap av teknisk expert en hög trovärdighet.
Själv var jag inte född då, utan skulle se dagens ljus först några dagar senare, annars hade jag sannolikt också låtit mig luras. Det är lite pinsamt att erkänna, med tanke på mitt yrke, men långt upp i vuxen ålder brukade jag rutinmässigt gå på aprilskämten i morgontidningarna.
”Ja, herregud, folk är inte riktigt kloka”, brukade jag sömndrucket mumla för mig själv som kommentar till någon notis med häpnadsväckande innehåll som jag stött på medan jag skummade igenom tidningen, för att först senare inse att det jag tagit som ännu ett bevis på mänsklighetens galenskap i själva verket varit ett aprilskämt.

Tack och lov, för mig alltså, slutade många mediehus med aprilskämt för ett antal år sedan. Det var dock inte specifikt för min skull, utan för att rent allmänt bidra till kampen mot spridandet av så kallade fake news, desinformation paketerad som nyheter.
I takt med att sociala medier, som Facebook, växt sig starkare har fejkade nyheter fått ännu större spridning. Och undersökningar visar att pensionärer som grupp behöver bättra på sina kunskaper i källkritik, det vill säga förmågan att värdera sanningshalten i information, särskilt på internet. Läs gärna mer om det här.

+
-