Roman: Med livet som insats

Så fint att Thorén & Lindskog nu återutger en av den isländska litteraturens stora, Gunnar Gunnarsson (1889–1975).
Idag är det få som känner till honom, men han var ett stort namn i Europa i början av 1900-talet och sågs som en självklar nobelpriskandidat.
Det här är den poetiska och gripande berättelsen om originalet Benedikt som varje år tillsammans med sina bästa vänner, sin hund och gumse, beger sig ut i den isländska vildmarken för att leta reda på bortkomna får. Den mödosamma vandringen blir extra krävande när området drabbas av ett fruktansvärt oväder. Men istället för att vända, kämpar Benedikt på mot naturkrafterna. Han känner ett stort ansvar för de vilsegångna fåren, men får sin styrka från sina trogna följeslagare.
Det här är riktigt, riktigt stor romankonst: Gunnarsson skildrar bandet mellan djur och människa och skönheten i det vidsträckta isländska landskapet på ett oförglömligt sätt.
Advent
Gunnar Gunnarsson | Thorén & Lindskog
Noveller: Ondskan lurar bakom hörnet

Den finlandssvenska författaren Johanna Holmström har skrivit en lika kuslig som briljant novellsamling om vår tid. Skickligt målar hon upp vardagliga scener för att sedan långsamt, nästan omärkligt föra in element som gör att skeenden plötsligt slår över i ett brutalt fysiskt eller psykiskt våld.
Novellerna är kopplade till varandra på ett elegant vis, så att novellsamlingen närmast kan ses som en sorts episodroman. Sedda som en helhet handlar berättelserna om den existentiella ensamheten i vår tid, hur vårt egoistiska sätt att vara mot varandra också speglas i det sätt på vilket vi hanterar vår miljö.
Novellsamlingen börjar i en lätt identifierad nutid, men slutar i en framtid där staten kontrollerar allt. Det är lätt att tro att novellsamlingen går från mörker till total nattsvarthet, men i Holmströms värld gör samhällsförändringarna snarare att människor slutligen
inser behovet av närhet och
solidaritet.
Handbok i klardrömmar
Johanna Holmström | Bonniers
Spänning: Mordiska misstankar

Cat Kinsella är en ung, ambitiös polis i London, som har lyckats väl i livet trots en kaotisk uppväxt. Hon har dragit ett streck över det som varit och gått vidare. Men när en mördad kvinna påträffas nära en bar som hennes far äger, blir hon tvungen att ta itu med mörka familjehemligheter. Den mördade är inte den hon utgivit sig för att vara och det finns kopplingar mellan henne och en tonårsflicka som försvunnit många år tidigare. Hade Cat Kinsellas pappa med det försvinnandet att göra? Utredningen blir alltmer komplicerad och personlig för Cat.
Små vita lögner
Caz Frear
Övers: Ylva Stålmarck | Lind & Co
UTLOTTNING: Vi lottar ut tre exemplar av Små vita lögner. Tävla här.
Fackbok: Förundrat om tidens gång

Idéhistorikern Sven-Eric Liedman är en av de finaste tänkare jag vet. Han tar sig an ämnen som demokratins kris, modernitetens idéhistoria och solidaritet med samma nyfikenhet och skarpa blick. Här har han samlat korta essäer över åldrandet, sett ur en åttioplussares vinkel. Det handlar om vänskap, bildning, läsning och ilskan över att bli sedd som en i kollektivet ”våra gamla”. Vems gamla? fräser han argt. De associationsrika och känslostarka texterna stannar kvar länge hos läsaren.
I november. Om åldrandet
Sven-Eric Liedman | Bonniers
LJUDBÖCKER
● Flicka, 1983 av Linn Ullmann, Bonniers. Ett ungt kulturbarn hamnar i en betydligt äldre fotografs klor. Knivskarp skildring av kvinnlig skuld- och skamkänsla i fin inläsning av Julia Duvenius.
● Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist, Norstedts. Elin Jelinek läser Ramqvists fantastiska berättelse om en flickas uppväxt, speglad genom hennes till besatthet gränsande fixering vid mat, makalöst bra.