Roman: Det här är den andra, fristående delen av den unge danske författaren Thomas Korsgaards fantastiska Tuetrilogi, som skildrar pojken Tues vuxenblivande och klassresa.
Pojken, som har starka drag av Korsgaard själv, växer upp på en skuldsatt gård på Jylland. Den psykiskt sköra modern förmår inte skydda sina barn mot den brutale fadern, istället flyr hon in i spelmissbruk. De tre barnen, med Tue i spetsen, försöker överleva hemmets destruktiva kaos. Medan föräldrarna gör en klassresa nedåt – från arbetarklass till föraktad underklass – inser Tue att han måste bryta sig loss för att överleva. Hans räddning blir den frejdiga Iben, som har flyttat från sin familj till ett elevboende. Dit får Tue också komma. Där törs han för första gången erkänna för sig själv att han är homosexuell och har sina första sexuella erfarenheter. Första steget mot friheten och en ny tillvaro är taget, men vägen framåt är inte helt enkel.
En dag kommer vi att skratta åt det
Thomas Korsgaard
övers: Helena Hansson | Weyler
Att överleva ett mordförsök
Essä: En fredagsförmiddag 2022 stiger Salman Rushdie upp på en scen för tala om vikten att skydda hotade författare. I högra ögonvrån ser han plötsligt en svartklädd man komma springande. Sekunderna efteråt knivhugger mannen honom i ansiktet, magen och halsen. Attentatsmannen utdelar femton knivhugg innan han övermannas och Rushdie kan föras till sjukhus med livshotande skador. Han överlever mot alla odds och vägrar bli ett offer: han ska möta våldet med konst.
Resultatet är den här strålande, intellektuellt spänstiga essän i tre avsnitt: det första berättar om själva attentatet, det andra består av fiktiva förhör med gärningsmannen och det tredje är en kraftfull uppmaning till oss alla att slå vakt om upplysningsidealen och den intellektuella friheten. Mest originell är delen med de fiktiva förhören: där får satirikern Rushdie fritt spelrum och kan övertygande visa på det enfaldiga i all sorts fundamentalism.
Kniv
Salman Rushdie
övers: Amanda Svensson | Bonniers
Älskad psykopat
Spänning: Få litterära gestalter har fascinerat läsare som Patricia Highsmiths lika charmerande som skrämmande psykopat Tom Ripley. Nu har den första – och bästa – romanen om honom kommit ut i nyutgåva. Här möter läsaren Tom som utfattig 22-årig bedragare från New York som får ett märkligt uppdrag: han ska hämta hem en jämnårig amerikansk överklasskille som lever loppan i Italien. Men saker och ting går inte riktigt som uppdragsgivaren har tänkt sig …
Den talangfulle Mr Ripley
Patricia Highsmith
övers: Gunnar Isaksson &
Ingvar Skogsberg | Modernista
Om ryggradslös svensk hållning
Fackbok: Sommaren 2021 rycker talibanerna fram i Afghanistan och många länders ambassader börjar evakuera lokalanställda. Svenskarna smiter undan sitt ansvar och agerar först när talibanerna gripit makten. Thord Eriksson, uppskattad frilansmedarbetare i denna tidning, skildrar den motvilliga räddningsaktionen – men också hur Sverige nästan samtidigt fattade beslut om att utvisa afghaner. Det här är ett lysande reportage, en svidande kritik av svensk dubbelmoral.
Det är något genant att vi från svensk sida förefaller ligga i bakkant här: Sverige efter Afghanistans fall
Thord Eriksson|Atlas
Pocket:
■ Haralds mamma av Johanna Frid, Bonniers. Infernaliskt rolig satir om att vara tre i ett förhållande: kvinnan, mannen – och svärmor, som inte har klippt navelsträngen.
■ Folket som inte fick finnas av Ingmar Karlsson, Historiska Media. Det palestinska motståndet mot Israel har ofta avfärdats som terrorism, men här ges en rättvisare bild.