Roman: Året är 1975. Läget är spänt mellan katoliker och protestanter i Nordirland. Den 24-åriga, katolska Cushla Lavery arbetar som lågstadielärare i en skola i utkanten av Belfast. Hon jobbar även extra i familjens pub, som ofta får besök av öppet fientliga, brittiska soldater.
Det är i puben Cushla möter Michael Agnew, en idealistisk, protestantisk advokat som försvarar unga, katolska män. Michael bjuder in henne till en diskussionskväll och tycke uppstår snart mellan den medelålders, gifte advokaten och den unga lärarinnan: mot bättre vetande inleder de en livsfarlig kärleksaffär.
Vad är det som gör den här romanen så läsvärd? Jo, Louise Kennedys fantastiska förmåga att ladda sin roman med starka känslor genom att göra läsaren uppmärksam på små, vardagliga detaljer. Som när hon i förbigående konstaterar att sjuåringarna i Cushlas klass kan allt om försåtsmineringar och bensinbomber. Missa inte denna pärla till roman!
Över gränsen
Louise Kennedy, övers. Klara Lindell, Bonniers
Roman: Upprepningens förbannelse
Bokhandlaren Tara Selter bor i norra Frankrike med sin man Thomas. En kall novemberdag reser hon till Bordeaux och Paris för att göra inköp och återvänder hem två dagar senare. Snart inser hon att något är underligt, hon upplever samma dag om och om igen. Innehållet i dem förändras, men datumet fortsätter att vara den 18 november. Hennes man tvivlar inte på att det hon berättar är sant, men för honom är varje dag ny: han blir alltmer orolig över sakernas tillstånd. Till slut inser Tara att hon inte har rätt att ge sin man ångest. Hon flyttar in i husets gästrum och försöker hantera sin nya tillvaro: hon skriver, promenerar och tittar på stjärnor. Men varje dag fortsätter att vara den 18 november.
Det här är det mest egenartade och roliga jag har läst på länge: så mycket Balle lyckas få sagt om betydelsen av tidens gång och minnet!
Författaren har utlovat sju romaner om Tara och tidsloopen – jag ser fram emot att läsa dem.
Om uträkning av omfång 1
Solvej Balle övers. Ninni Holmqvist, Wahlström & Widstrand
Spänning: Hamilton och Ponti laddar om
När Jan Guillou låter sina två hjältar, journalistveteranen Erik Ponti och underrättelseesset Carl Hamilton, åldras och dras med krämpor, blir de plötsligt mänskliga och lätta att tycka om. Nåja, kropparna må svikta, men huvudena är det inget fel på: de två herrarna ägnar sig åt att sabotera telefoner och datorer för landets telefonbedragare. Ända tills den dag Ryssland anfaller Ukraina, då kallas Hamilton in i tjänst igen och duon får andra saker att ägna sig åt.
Eventuellt uppsåt
Jan Guillou, Piratförlaget
Vinn boken: Tävla här!
Ljudbok: När Sverige lämnade Afghanistan
I augusti 2021 intar talibanerna den afghanska huvudstaden Kabul. Skräcken härskar, alla västerlänningar som kan flyr. Den svenska ambassaden evakuerar sin svenska personal, men lämnar kvar tolkar och andra lokalanställda afghaner – trots att deras liv är i fara. Det moraliskt tveksamma i handlandet väcker upprördhet, den svenska regeringen tvingas fatta beslut om att evakuera. Men byråkratin och pandemin gör att undsättningen dröjer, tiden börjar rinna ut för de lokalanställda. Anders Ekborg ger den här dramatiska berättelsen extra tyngd med sin fina inläsning.
Ut ur Kabul
Robert Karjel, Bazar
Pocket:
■ Fine de Claire, Daniel Gustafsson, Nirstedt Litteratur. Helena lämnar sin man och Sverige och kör mot ostronbankarna i Frankrike. Hon har ett mål, en handling måste genomföras.
■ Depphjärnan, Anders Hansen, Bonnier fakta. Det är naturligt att må dåligt, vi är inte gjorda för att vara glada jämt. Hansen visar på möjliga vägar till ett större välbefinnande.