Ledare

Guldringen gör mig både rörd och skamsen

Det är något speciellt med ringar. Tänk bara på Selma Lagerlöfs romansvit om Löwensköldska ringen. Eller Nibelungens ring i Wagners operor, som i sin tur för tankarna till Härskarringen i Tolkiens verk.
Många ringar bär kort sagt på en historia, om ägaren eller världen i stort. Själv har jag i min ägo flera ringar, som var och en berättar något om mig.
En av ringarna, som jag skaffade i tioårsåldern, är i stål och pryds av den engelska fotbollsklubben Chelseas emblem. Min något äldre kompis höll på laget från London, så jag fann för gott att göra detsamma.
Eftersom han också hejade på Djurgården bytte även jag klubb, från Norrköping där min idol Ove Kindvall spelade.
Lättvindigt och kappvändaraktigt kan tyckas. Men sedan dess har jag faktiskt varit både Chelsea och DIF trogen, det senare trots att jag bott en stor del av mitt liv i Bajenland, på Södermalm i Stockholm, och trots att det därmed skulle ha varit enklare att hålla på Hammarby. Jag väljer att se det hela som ett utslag av den omutliga lojalitet som tydligen präglar min (vuxna) personlighet.
Dock inte så pass omutlig att jag ännu vågat sätta upp en fågelholk i gult, rött och blått på balkongen, se sid 9 (Läs e-tidningen här)

Stålringar i all ära, guld är förstås ädlare. På min femårsdag fick jag en klackring i 18 karat, med en infattad blodsten och inskriptionen ”Från Mormor”. Inte olik den ring som Lotta Reberg skriver om på sidan 73 i detta nummer (Läs e-tidningen här)
Min ring, i vuxenstorlek eftersom mormors tanke var att jag skulle ha den som ett minne av henne, kostade 770 kronor, kvittot ligger kvar i asken. I dagens penningvärde motsvarar det 8 500 kronor.

+
-