Joe Henry är pur känsla rakt igenom
Min hyllning här av Joe Henrys förra album är en av de texter jag skrivit som gett flest tacksamma reaktioner från läsare. Jag förstår dem. Joe Henry är ju pur känsla rakt igenom. Hjärtskärande. Hjärtstartande.
Min hyllning här av Joe Henrys förra album är en av de texter jag skrivit som gett flest tacksamma reaktioner från läsare. Jag förstår dem. Joe Henry är ju pur känsla rakt igenom. Hjärtskärande. Hjärtstartande.
Om vi är överens om att Frank Sinatras Cycles är ett av historiens bästa album – det tror jag nog att vi är! – så hoppas jag att en del förstår hur stort jag anser att Joe Henrys nya album också är. Jag hävdar att flera av låtarna här skulle platsat på Sinatras mästerverk – precis som nästan alla på Henrys förra.
Det fanns en tv-serie som hette En förlorad värld och det är den jag tänker på när jag lyssnar på Henrys nya album.
Kommer det att komma några nya Joe Henry som släpper enkel, lågmäld men djupt komplex musik där det egentligen bara handlar om en enda människa som sitter med sin gitarr och berättar en livshistoria utan att något annat försöker ta överhanden? En Dylan, en Cohen, en Brassens – en Henry.
Hans förra album var prostatacancerskivan. Nu är det ett pandemialbum. Ett nytt testamente. Ett nytt statement om att musiken står över normalt umgänge och ger oss vägledning och stöd. Musiken återupprättar närkontakten. Livet.
Joe Henry är Madonnas svåger.
Han är en del omskriven för det.
Nu börjar han också bli erkänd som en stor poet. En bok med hans fantastiska texter är släppt – mycket läsvärd – och man behöver inte vara en Horace för att se storheten i hans lyrik.
Jag säger som Elvis Costello:
– Världen har för många tårar, eldsvådor och nertrampade blommor, så bered plats för Joe Henrys ords skönhet.
Svenska Akademien är varnad. Där vet de väl en del om hur man känner igen en sann poet …?
PS. För övrigt var väl inte Sinatras ”September of my years” så himla dålig den heller. DS.
Epa-dunken må vara förtalad bland finare musikkritiker, men de som skriver och komponerar är uppenbart välutbildade musikskoleelever. Fröken Snusk och de andra poeterna skriver texter till om hur det är att vara ung och bo på landet och åka i ombyggda Volvo-bilar på kvällarna och känna den där hisnande friheten som bilar och musik alltid inneburit – ända sen raggarna intog Sverige och James Dean förförde all världens tjejer.
Och självklart säger de vuxnaste usch och fy.
Ska man förstå nåt om dagens musik måste man lyssna på Fröken Snusks stora
hit Rid mig som en dalahäst. Kanske tycker man epa-dunken är trivsamt sexistiskt och svänger som synden. Eller också zappar man vidare till Serge Gainsbourgs Je t’aime och rodnar skamset självgott.
Fröken Snusk dominerar topplistorna i Sverige. Svenska Akademien är varnad. Där vet de väl också en del om hur man hanterar dalahästar …?
■ Weyes Blood står för den smarta popens allra mest omsusade album just nu med And in the darkness, hearts aglow. Svalt och hörvärt.
■ Zach Bryan är countryns nya stjärnskott och jag lyssnar väldigt mycket på hans sköna desperation i Something in the orange.
■ Måneskin må vara italienare men de är verkligen hårdrockens stora hopp. Nya albumet ”Rush!” är melodisk rock med kontrapunkt.