Roman: Elin Anna Labba fick ett Augustpris för fackboken Herrarna satte oss hit, om tvångsförflyttningarna av samer. Nu romandebuterar hon med en stark berättelse om de samiska byar som tvångsevakuerades vid utbyggnaden av vattenkraften vid Stora Lulevattnet.
Fyra gånger under femtio år lades hela samiska byar under vatten. Ändå fanns allt kvar – kyrkorna, kåtorna, husen och båtarna – fullt synliga under vattenytan, reminiscenser av en förlorad värld. Far inte till havet tar sin början 1942. Varje år flyttar flickan Ingá, hennes mor Rávdná och moster Anne med sina renar från vintervistet på fjället till sommarlandet vid sjön.
Varje år ser de hur den har stigit och hur byborna tvingats allt högre upp på fjällsidan. På vacker, poetisk prosa skildrar Labba familjens sorg över allt som gått förlorat, men också ilskan och kampviljan överhetens kränkningar föder. Romanen lever kvar länge, länge inom läsaren. l
Far inte till havet
Elin Anna Labba | Norstedts
Vinn boken: Far inte till havet – Gå in på propensionaren.se/tavlingar
Klaustrofobiskt kammarspel
Roman: Det fyrtioåriga hembiträdet Estela sitter anhållen hos polisen, misstänkt för att ha mördat sin arbetsgivares sjuåriga dotter.
Romanen är hennes berättelse, ett febrigt försvarstal hållet av en kvinna som vet att ingen någonsin kommer att lyssna på henne. Estela är född på botten av samhället och har vant sig vid att bli behandlad som om hon var osynlig. Medelklassparet hon arbetar för lägger inte ens märke till att hon en dag slutar att tala.
Deras lilla dotter får tidigt lära sig att hembiträdet är en människa av en sämre sort, en sort man kan förnedra och behandla med förakt för sitt eget höga nöjes skull. Estela behöver lönen för att kunna ta hand om sin åldrade, utslitna mor och kanske klara av att renovera sitt hus. Därför biter hon ihop och arbetar på, men inombords kokar hon. Det här är en lysande roman om vad hopplöshet gör med människor, översatt på ett fantastiskt sätt av Hanna Nordenhök. l
Rent hus
Alia Trabucco Zéran,
övers: Hanna Nordenhök | W&W
Maten som gör oss sjuka
Hälsa: Den brittiske läkaren Chris van Tulleken har i flera år forskat kring UPF – ultraprocessad mat. Dit brukar så kallad ”skräpmat” räknas, men också mängder av matvaror som saluförs som ekologiska och hälsosamma. Det handlar om mat med tillsatser som gör den billigare att framställa och får den att hålla längre. Här berättar van Tulleken övertygande om hur UPF skadar människokroppen, men också våra samhällen och vår planet. Skrämmande, men viktig läsning.
Vad vi äter
Chris van Tulleken, övers. Karin Wijk | Bonniers
Från komiker till landsfader
Fackbok: Time-reportern Simon Shuster träffade Volodymyr Zelenskyj under dennes presidentvalskampanj och fick en unik kontakt med honom. Sedan dess har han följt den ukrainske presidentens arbete – i presidentpalatset likaväl som vid fronten – och sett honom förvandlas från populär komiker till en internationell symbol för motstånd. Shusters bok är ett nyanserat och djuplodande porträtt av en man som på ett beundransvärt sätt
vuxit in i rollen som ledare för sitt folk i
en svår tid.
Spelaren: Volodymyr ZelenskyJ och
kriget i Ukraina
Simon Shuster, övers: Thomas Engström | Norstedts
Nytt i Pocket:
■ Drömmen om ett träd, Maja Lunde, Natur och Kultur. År 2110 är mänskligheten nästan utraderad. Men på Svalbard finns fem barn med tillgång till den globala fröbanken. Är en omstart möjlig?
■ Herrens år 1401, Dick Harrison, Ordfront förlag. Året är 1401, platsen Visby. Tyska ordens detektiv Thierry av Liège utreder en serie märkliga mord på respekterade borgare. Vem är gärningsmannen?