Skådespelaren Sven Lindberg bodde på samma gata som jag. Vi kände inte varandra. Men en dag grep han mig om armen och förde mig bort till en bil, pekade på bakrutan och sa:
– Vad har jag för glädje av en sådan upplysning?
I bakrutan satt en tryckt skylt med texten: HUND I BIL.
Jag blev honom svaret skyldig. Dessutom ljög skylten. Vi tittade in genom alla rutor och där fanns ingen hund. Ändå var det en Hundkoja, haha, nä, det var det inte. Det var en Volvo.
Man kan inte få allt.
Kanske skulle jag kunna göra mig en förmögenhet på dylika skyltar, måhända dra in husse och matte också “Taxeringsintendent och tax i bil”, eller “Länsjägmästare och hamster i bil” .
Varför står bil alltid i obestämd form?
Det är nåt kul med skyltar. Ja, med handskrivna meddelanden också, men skyltar: de har en auktoritet och myndighet som gör dem extra sårbara. Strindberg kunde raljera med hjälp av skyltar, i Giftas till exempel, där han räknar upp skyltarna utanför en port, bland annat “Kom till Jesus, 2 tr”.
Gatukontoret i Stockholm utmärks av sin ängslighet. Här och var i stan finner man skyltar med texten “X-gatan avstängd för genomfart.” Och under det står det: “Välj annan väg”.
Det är som om de trodde att utan den där sista raden skulle alla bilister stanna framför skylten och förbli där tills de svalt ihjäl. Ingen skulle komma på idén att välja en annan väg.
Och vid bilfärjebryggor finns en pinne med tre skyltar: överst en varningsskylt som påpekar att åker man rakt fram tio meter till så ramlar man i vattnet. Bilden föreställer en bil som kört över kajkanten. Sen under den finns en ej-genomfarts-skylt. Här får man inte åka. Under den en tredje med texten “Gäller ej vid ombordkörning”.
Det vill säga, om bilfärjan behagat infinna sig får man utan straff trotsa förbudsskylten och köra ombord, eljest kan man lika gärna lägga ner sagda färja.
Samma önskan om att vara korrekt är en vanlig förbjuden infart-skylt försedd med tillägget “Gäller ej behörig trafik”.
Jag har alltid velat ersätta den där med texten “Bilar som får köra in här får köra in här.”
Kåsören Gits Olsson påstod att SJ skapats enkom för att hålla skyltindustrin under armarna. Han hade räknat skyltarna i en tågvagn och hittat över hundra stycken, från obegripligheter som “E A 65” till “Skjutdörren låses innan arbete påbörjas” och den klassiska “ … fäll därefter, om så erfordras, åter ner det undre”: om de forna toalettlockens handhavande.
På nätet finns att köpa en massa skyltar som ska vara roliga men som sällan är det. Däremot gillar jag killen som hittat en 110-skylt vid någon motorväg, och satt upp den intill en smal stig i skogen med underskylten “Gäller även cykel”.
Det blir till att pinna på.
En av mina favoriter vad gäller tryckta skyltar är denna:
Öppettider under julhelgen:
Julafton: stängt.
Juldagen: stängt.
Annandag jul: stängt.
Och vad handskrivna anslag beträffar tycker jag att följande är svårslaget. Den grävdes upp av min 4-årige son i sandlådan utanför huset vi bodde i, och hade följande lydelse:
”Nisse. Du kan hämta motorn hos Algotsson i 24:an. Om inte den här lappen hänger kvar har ungjävlarna rivit ner den”.