Krönika

Livet är som en trasmatta

Jag läste om att i Kiev har det öppnat minst tolv nya bokhandlar senaste året. Och när ukrainska nationalfåglarna, de stora vita storkarna, återvände i våras efter att ha tillbringat vintern i norra Afrika så hade vissa av dem fått sina bon flyttade. Av ett kärleksfullt team elektriker.
Det var bon som byggts högst uppe på telefonstolpar, blivit lätt rangliga och vinglade farligt nära strömförande ledningar. Elektrikerna ryckte då ut, byggde en metallplattform lite över telefonstolpen och ovanför elledningarna.
Och det gör folk mitt under brinnande krig. Man läser böcker och hjälper storkar.
Det är sådant som ger en hopp om livet och mänskligheten.

Jag tänker mig att livet är som en trasmatta, de alldeles kolsvarta inslagen av mormors sorgklänning växlar med barnbarnens knallrosa utslitna t-shirtar.
Dagar som är nertyngda av tung­sorgen växlar med fnissiga dagar då skrattet porlar som en ostyrig bäck. Underbara majdagar med den allra skiraste grönskan och det där löftet om ljusa nätter växlar med genomfrusna jordar och eviga långnätter.
Och ingen av oss väver en livs-trasmatta i enbart pastellfärger. Men det är en konst att forsätta med de ljusa inslagen när allt känns som mörker.
Stora-världen-mörker med krig och pandemier och kraschade ekonomier och aldrig verkar det bli någon ordning på eländet. Lilla-världen-mörkret med älskade som tvingats släppa taget om livet, sjukdomar och vardagsgnissel.

+
-