Böcker

Maja Ekelöf blev rikskändis

Nina van den Brinks biografi om Maja Ekelöf.

Biografi: Askungesagan som blev svår

Våren 1970 vinner den 52-åriga, ensamstående städerskan och fembarnsmamman Maja Ekelöf förlaget Rabén och Sjögrens stora romantävling med ”Rapport från en skurhink”, en dagbok från låglönearbetarens vardag.
Den landar helt rätt i det radikala 70-talet och väcker uppståndelse. Ekelöf blir rikskändis över en natt och finner sig plötsligt vara en del av kulturetablissemanget, som tar emot henne med öppna armar. Hon träffar Alva Myrdal, Astrid Lindgren och Sara Lidman och tar stor plats i samtidsdebatterna. Ekelöf engagerar sig för Vietnams sak, slåss för fri abort och högre löner. Men när hon firar sin 70-årsdag har GP:s hyllningsartikel den förminskande rubriken: ”Så firar en städtant”. En gång städtant, alltid städtant.
Nina van den Brinks personliga, djuplodande biografi tecknar ett porträtt av en begåvad människa som aldrig riktigt fick det erkännande hon var värd och blev alltmer resignerad.
Jag har torkat nog många golv: en biografi om Maja Ekelöf
Nina van den Brink| Norstedts

Anneli Jordahls Björnsjägarens döttrar: En berättelse om sju systrar.

Roman: Vilda amazoner utmanar normer

Oj, vilket läsäventyr det här är! I Anneli Jordahls nya roman möter läsaren de sju vilda, rödhåriga systrarna Leskinen, döttrar till en legendarisk björnjägare. När deras föräldrar dör, klipper dessa oborstade amazoner banden till det moderna samhället och beger sig in i vildmarken. Där lever de som jägare och samlare och kommer bara ytterst sporadiskt till civilisationen.
Låter det lite bekant? Ja, det är inte så konstigt. Jordahl har låtit sig inspireras av – och går i dialog med – Aleksis Kivis mustiga finska romanklassiker ”Sju bröder” från 1870, som ju handlar om en råbarkad brödraskara som på ett liknande vis vänder civilisationen ryggen.
I en mindre skicklig författares händer hade det kunnat bli ett rejält magplask, men Jordahl gör en elegant omdiktning. ”Björnjägarens döttrar” är lika mycket en kärleksförklaring till Kivis verk som det är ett undersökande av var gränsen går för vad kvinnor tillåts göra. l
Björnjägarens döttrar: en berättelse om sju systrar
Anneli Jordahl | Norstedts

+
-