Ledare

Människans unika kraft trumfar alltid AI

För två somrar sedan hyrde jag ett hus i Laknäs, alldeles nära Tällberg, vid Siljan i Dalarna.

En ovanligt vacker kväll gick jag ner till sjön, blev stående i tystnaden vid strandkanten och lät mig bländas av solens sista strålar som sakta sänkte sig ner mot vattenytan och färgade den i alla upptänkliga nyanser av rött, gult och orange.
Som om det inte vore nog letade sig plötsligt några försynta melodislingor ut över nejden. När jag vred på huvudet för att titta efter ursprunget till musiken upptäckte jag ett gäng som satt och spelade fiol på en veranda ett stycke upp från stranden.
Det hela kan låta som en kliché, som tagen ur en broschyr från Dalarnas turistbyrå, men där och då drabbades jag av en känsla av översinnlig unicitet, ett här och nu så långt ifrån en stereotyp man kan komma – även om ingredienserna talade för motsatsen.

En annan musikalisk erfarenhet av liknande kaliber fick jag mig till livs en eftermiddag för några år sedan i min kompis kök i Bollnäs, i Hälsingland.
Jag har tidigare varit svårt biten av släktforskning och på nätet hittade jag noter till en polska, upptecknad efter min farmorsfar Olof Jonsson. Han var urmakare och spelman i Sveg i Härjedalen, i slutet av 1800- och början av 1900-talet.
Sonen till min kompis kunde spela fiol, så jag bad honom att lära sig stycket. Sedan spelade han upp det för mig – som en hälsning genom seklerna från min sedan länge bortgångne släkting.
Att lyssna till tonerna där i min kompis kök var en minst sagt mäktig upplevelse, och även den med en känsla av översinnlig unicitet, precis som den där kvällen vid Siljans strand.

+
-