Böcker

Med känsla för klass

Årets Nobelpristagare i litteratur Annie Ernaux. Foto: Catherine Hélie

Roman: Med känsla för klass

Min far av Annie Ernaux.

Årets nobelpris i litteratur gick till den 82-åriga, franska författaren Annie Ernaux. Hon föddes 1940 och växte upp i det lilla samhället Yvetot i Normandie. Hennes föräldrar var fabriksarbetare, men öppnade senare en kombinerad kafé- och butiksrörelse. Det blev inledningen på en klassresa som fullbordades med dotterns högre studier och arbete som lärare.
Familjens klassresa är själva utgångspunkten för Ernauxs hela författarskap. Det är den författaren tar avstamp i för att berätta om sig själv, sin familj och det franska efterkrigssamhället. Hon skriver medvetet skenbart enkelt och konstlöst – för att läsaren inte ska förföras av språket utan ta till sig innehållet – och kallar sig hellre ”sin egen etnolog” än skönlitterär författare.
I de här två kortromanerna berättar hon om sin far och sin mor och hur olika de två hanterade klassresan. Det är en utmärkt introduktion för den som vill stifta bekantskap med Ernauxs författarskap.
Min far & kvinnan
Annie Ernaux
Övers: Katja Waldén | Norstedts

Novell: Lysande novellkonst

Har du försökt stänga av och slå på igen av Erik Andersson.

Erik Andersson är en av våra bästa översättare och har översatt så vitt skilda verk som James Joyces Ulysses och J R R Tolkiens Härskarringen. Men han är också en fin författare med mild, skruvad humor och suverän, oefterhärmlig stilistik. Här bjuder han på åtta noveller om livet på landsbygden.
Det som är så fint med Andersson är den värme med vilken han skildrar människor som stretar på i avfolkningsbygd och deras vardagsliv: den ibland absurda humorn är aldrig på landsbygdsbefolkningens bekostnad.
Här får läsaren möta stadsbon som distansköper ett ruckel för att riva och bygga nytt. Väl på plats upptäcker han att huset är i utmärkt skick och hamnar i bryderi. En annan bekantskap är den nye, märklige grannen som köper ett litet torp och vill ge sina grannar 100 000 kronor i inflyttningspresent.
Med små, raffinerade medel målar Andersson upp klyftan mellan landsbygd och stad. Och som han gör det!
Har du försökt stänga av och slå på igen
Erik Andersson | Norstedts

+
-