Böcker

Med livet som insats

Roman: Våren 1941 bestämmer sig komikern och journalisten Arne Hoffmann för att lämna New York och resa till Berlin, den stad han lämnade som liten pojke. Hans omgivning försöker få honom på andra tankar.
Varför ska han, som har judisk bakgrund, nödvändigtvis ta sig till ett Tyskland i krig där judarna förföljs? Men Arne, som oroar sig för kusinen Leah och hennes familj, står fast vid sitt beslut. I Tyskland ses han, journalisten från det ännu neutrala USA, till en början som en exotisk gäst och blir hembjuden till nyfikna nazistiska koryféeer.
När Arne inser att nazisterna deporterar judar till dödsläger i Polen, börjar han spela ett högt spel för att rädda sin kusins familj och den nyvunna kärleken Rut till Sverige. Det för honom rakt in i det nazistiska mörkrets hjärta.
Åke Edwardson har skrivit en stark, mörk roman som genljuder rakt in i samtiden.
Treblinka Comedy Club
Åke Edwardson | Bonniers

Knivskarpt om relationskriser

Roman: Den franskkanadensiska författaren Lise Tremblay skriver böcker som ser oansenliga ut: de är små och tunna. Men låt er inte luras av det!
Hon skriver en ordknapp, precis och vacker prosa om stora ämnen som ensamhet, klass och klyftan mellan stad och land.
Den här boken består av fem berättelser där läsaren möter fem äldre kvinnor och deras tankar kring relationer. De har alla förhållanden som antingen har avslutats eller är på väg att ta slut: somliga har lämnat sin partner, andra har lämnats. Men gemensamt för dem alla är att de känner skam, trots att deras partners har minst lika stor skuld i att relationerna har gått i stå.
De fem kvinnorna ser tillbaka på det som varit, men försöker också blicka framåt. För några innebär slutet på relationen en katastrof, för andra en befrielse.
På några få sidor skriver Lise Tremblay känsligt fram de fem kvinnornas livssituationer och insikter om rollerna de spelat i sina relationer.
Driftens väg
Lise Tremblay Övers: Elin Svahn | Rámus

+
-