Det fanns en tid när jag snarkade. Min ex-sambo brukade irriterat väcka mig genom att peta mig på axeln när jag låg där på rygg i sängen och lät som en vedklyv. Numera sover jag på sidan, min ex-sambo är just min ex-sambo och jag snarkar inte längre. Jag anar att allt detta hänger ihop på något sätt.
Nåväl, det finns förstås de som haft större och mer svårlösta problem än så med sin snarkning. Jag har tidigare berättat på den här sidan om en av mina äldre släktingar och hennes vana att dra timmerstockar.
Varje gång hon sov över i mitt barndomshem brukade jag och min syster stå utanför den skakande dörren till gästrummet och med lika delar fascination som förskräckelse lyssna till tordönet där inifrån. Det lät kort sagt som om inte bara en ynka vedklyv utan ett helt sågverk installerats i huset.
Snarkningspriset går dock till den man som jag och min kompis Dagge en gång delade rum med efter en strapatsrik vandring i Sarek.
Det fanns bara sängplatser kvar i just det rummet på fjällstationen, men efter att ha tillbringat en vecka på tunna liggunderlag i ett fuktigt tält framstod det som rena lyxen att få sova inomhus. Vi betalade därför glatt för sängarna.
Innan det var dags att sova berättade vår rumskamrat att han hade för vana att ta en sömntablett och att det då kunde hända att han ”snarkade lite” – något som snart skulle visa sig vara en mycket grav underdrift.
”Det gör ingenting. Vi är så trötta att vi kommer att sova som barn”, svarade vi, intet ont anande.
Sängarna i rummet var byggda i två våningar med träramar som stod ihop i vinkel. Jag och Dagge la oss i den övre respektive undre slafen i den ena vinkeln, medan vår rumskamrat parkerade sig i den undre sängen i den andra.
”Aaah, äntligen, här ska sovas”, tänkte jag nöjt och säkert så även Dagge.
Efter cirka tio minuter började vår del av sängparet att skaka, som om vi befann oss på randen av Vesuvius vid tidpunkten för det utbrott som begravde Pomepeji i aska år 79 e kr. Detta alltså trots att mannen låg i den andra delen av sängparet. Ljudet som åtföljde skakningarna hade denna gång ingen decibelmässig likhet med ett sågverk, utan förde snarare tanken till utblåset på motorerna till en Boeing 747.
Det hela slutade med att vi tvingades släpa ut våra madrasser ur rummet och lägga oss på golvet i fjällstationens kök, på betryggande avstånd från de Harmageddon-liknande scener som utspelade sig inne i vårt rum.
”Jag hoppas att jag inte höll er vakna i natt, pojkar”, sa mannen när vi träffades på morgonen i matsalen.
Försynta och artiga som vi var, svarade vi undvikande. Men hade det varit idag hade jag ju kunnat tipsa honom om artikeln om sömnapné. För skämt åsido, så är kraftig snarkning ett vanligt symptom vid den hälsofarliga åkomman sömnapné. Den goda nyheten är att det går att få hjälp.
Trevlig läsning! ●