Mat & Recept

Långkok är snabbmat

Tareq Taylor växte upp på goda grytor från alla världens hörn. De lagar nästan sig själva och blir bara godare om de får stå ett par dagar. Perfekt bjudmat när du vill samla nära och kära runt middagsbordet utan att stressa!

Publicerad 9 november nov 2022
En god gryta kräver en stor kastrull. En som rymmer 8–10 liter är lagom, rekommenderar Tareq Taylor. Foto Peter Carlsson

Rödbetsbourguignon med potatispuré

I vanliga fall är det nötkött i en klassisk boeuf bourguignon,
men jag lovar att det blir precis lika gott med rödbetor! Toppa gärna grytan med lite syltlök.
4 Portioner
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
600 g rödbetor
4 små morötter (ca 250 g) 350 g champinjoner
3 stjälkar bladselleri
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
3 lagerblad
3 msk raps- eller olivolja 5–6 dl kraftigt rött vin
1 grönsaksbuljongtärning 2 tsk salt
½ kruka färsk timjan
Potatispuré
1 kg potatis
150 g rumsvarmt smör
2½ dl mjölk (3%)
1 tsk salt

GÖR SÅ HÄR:

+
-