Mattcurling populärt i PRO
Gym står det på dörren men det grå tvåvåningshuset hyser mer än så – nämligen mattcurlingens vagga inom PRO. Det var här i Gånghester, utanför Borås, som sporten tog sin början bland organisationens medlemmar.
Gym står det på dörren men det grå tvåvåningshuset hyser mer än så – nämligen mattcurlingens vagga inom PRO. Det var här i Gånghester, utanför Borås, som sporten tog sin början bland organisationens medlemmar.
En trappa upp ligger mattorna utrullade och de gula och blå käglorna står uppställda. Tre gånger i veckan tränar Gånghester-gänget, tisdag och torsdag är det tävlingsdag.
– Gånghester var den första PRO-föreningen som började med mattcurling, berättar Carl-Åke Ahlqvist pappa/upphovsman till sporten.
Gunilla Arvén är mattcurlingledare i PRO Gånghester.
– En normal måndag kommer i snitt 25 deltagare, säger hon.
Hon tycker att samvaron är det roliga. Den sociala biten.
– Vi är ju 65 plus och många är ensamma och har svårt att hitta någon lämplig aktivitet.
Gunilla menar att mattcurling är lösningen på det mesta. Själv började hon efter pensionen. Först lite lätt sedan blev hon mer och mer aktiv. Nu leder hon Gånghesters division två-lag.
– Vi vann till och med serien, säger Gunilla Arvén stolt.
– Medan vi åkte ur ettan, säger medspelaren Lars-Göran Hedén lite moloket.
Men skämt åsido – att vinna är inte det viktiga med mattcurling.
– Utan bara att ha skoj, enas båda om.
Sedan ger de uttryck för allt det som mattcurlingen betyder för dem:
– Att komma hit, lotta lag, spela …
– Det handlar ju inte om någon elitidrott.
– Vi har en sådan fin gemenskap. Man blir glad när man kommer till klubben. Du känner att du gör någonting. Du rör på dig; går mycket, plockar och bär.
– Du sitter inte bara hemma i fåtöljen som det kan bli.
Ljudet av kippande skor hörs mot mattan, alla är engagerade – ett glatt sorl stiger mot taket. Några väntar på sin tur.
I mattcurling kan man få fem, tre eller en poäng, beroende på hur nära boet i mitten man hamnar. På det sättet skiljer sig mattcurling från curling på is.
– Man lär sig det taktiska spelet efter hand. Man försöker blockera så att motståndaren inte kan placera sig mitt i boet, förklarar Gunilla.
Lars-Gustav Johansson är ordförande i PRO Målsryd-Gånghester, som är föreningens fulla namn.
– Vi tränar i tre timmar sedan blir det fika, berättar han och nickar bortåt 9:ans fik på andra sidan gatan som också drivs i PRO:s regi.
– Vinner vi så beställer vi frallor, säger Gunilla.
– Och förlorar vi så beställer vi frallor, skrattar Lars-Gustav.
Mattcurling, även kallat Unicurl, är en inomhussport som är en variant av curling och som utvecklades av göteborgaren Carl-Åke Ahlqvist på 1970-talet. Istället för att använda stenar på is spelar man på nålfitsmatta med curlingstenar i plast i färgerna blått och gult. Sporten utvecklades först med tanke på handikappade men har idag blivit en populär sport bland pensionärer. Mattcurling spelas bland annat i Sverige, Danmark, Norge, Tjeckien, Belgien, Tyskland, Japan och Kanada.
Så spelar man:
■ En match spelas alltid i fyra omgångar.
■ Fyra gula käglor (kallas ibland stenar) spelas mot fyra blå.
■ Spelplanen är 14 meter lång och 2,8 meter bred. Käglorna väger 4,2 kilo.
■ Mattcurling är inte en kraftsport utan en taktiksport
Källa: www.unicurl.com, wikipedia
Gunilla Arvén säger att en av fördelarna med mattcurling är att sporten är jämställd.
– Lika många damer som herrar deltar, säger Gunilla. Alla som vill spela är välkomna oavsett om de har spelat i tio år eller är nybörjare.
– Vi brukar vika särskilda dagar för dem som vill testa, säger Lars-Gustav Johansson, och alla kan lära sig.
Behövs det speciella kläder eller skor?
– Inte, man kan ta det man har.
Åldersspannet bland mattcurlarna är brett. Allt från 65 till 92.
– Vi har haft personer med käpp som klarat spelet. Man behöver inte använda styrka. Det är tekniken som är viktig.
Gunilla instruerar.
– En fot fram, böjda knän, svinga för att få sving och släppa i rätt läge.
Nu kommer hösten och seriespel i Södra Älvsborg. Som längst åker man till Horred och Alingsås. Sex eller sju matcher under hösten och lika många under våren.
Publik är tillåten men det kommer inte så många åskådare.
– Ingen buar eller hånar. Vi har inga huliganer som följer oss, skojar Lars-Gustav.
Sven Östh började spela 2014. Först lite försiktigt men nu normalt tre dagar i veckan.
– Min fru har Alzheimers, och samtidigt som jag spelar håller hon på med andra aktiviteter i huset, berättar Sven.
Maila Lahdenkauppi har spelat i tio år.
– Min sambo började och tyckte jag också skulle försöka. ’Kanske gillar du det’, sa han. Och det gjorde jag.
Vad måste man vara bra på? Maila tvekar:
– Kanske ha lite tävlingsinsikt.
Mitt i spelet – fast hänsynsfullt – rör sig PROpensionärens fotograf. Hon vill se glada miner och Sven Östh försöker så gott han kan.
– Men man måste koncentrera sig. Då är det svårt.
Idag håller 125 PRO-föreningar på med mattcurling, enligt upphovsmannen Carl-Åke Ahlqvist.
På Tjörn anordnas stora tävlingar – Nyårsslaget och Påskslaget. I vissa delar av Sverige finns seriespel.
Den 30 september och den 1 oktober är det mattcurlingdagar i Göteborg. Det är ett samarbete mellan PRO och SPF Seniorerna, (se mer information i faktarutan nedan), och då avgörs den första rikstäckande mattcurling-tävlingen för PRO:are. ●
30 september och 1 oktober i Göteborg
■ Mattcurlingdagarna välkomnar alla PRO:are som vill vara med att tävla i mattcurling. Och för de som inte har möjlighet att besöka Göteborg går det lika bra att anordna en mattcurlingdag på hemmaplan. Genom initiativet hoppas PRO att fler får en möjlighet att upptäcka den spelglädje och gemenskap som så många får genom mattcurlingen.
Tävlingen samkörs med SPF Seniorernas förbundsmästerskap i Prioritet Serneke Arena och spelas i mixade tvåmannalag med en dam och en herre i varje lag. PRO:are spelar i en egen klass som blir den allra första rikstäckande mattcurling-tävlingen för PRO:are. Förutom själva tävlingen inbjuds även till en gemensam middag med underhållning på lördagskvällen kl. 18.15.
Kostnad: Startavgiften är 400 kr per lag. Middagen kostar 300 kr. Betalningsinformation finns i fullständig inbjudan. Anmälan och kontakt: Anmälan till tävlingen och middagen görs senast 15 september via www.unicurl.com/mattcurlingdagarna där också kontaktuppgifter till tävlingsledningen finns.
■ Om du vill testa eller börja spela mattcurling kan du kontakta din PRO-förening, kanske har de redan en sådan verksamhet i sitt utbud. Eller så finns det kanske en förening i ditt distrikt som spelar mattcurling och om du har möjlighet att vara med där.
För att dra igång mattcurling i din förening behövs ett gäng entusiaster med stort engagemang, en passande lokal – kolla vad som finns att hyra – och utrustning, det vill säga mattor och käglor.
Utrustningen kostar en del så det kan vara värt att söka sponsorer lokalt. PRO Målsryd-Gånghester, som artikeln handlar om, sökte och fick pengar från Sparbankens stiftelse.
Föreningen kan också prata med kommunen – både om lokal, inköp och förvaring av mattor. Dessutom kan flera föreningar samköpa en matta eftersom man inte kommer att använda den hela tiden. Då kan ännu fler ha glädje av spelet.