”Min roll är mer att vara en lyssnande medmänniska”
Kerstin Engstrand, 69, har haft ett långt yrkesliv och träffat alla slags människor, både i Sverige och utomlands. Det ser hon som en styrka i rollen som volontär vid Minds Äldrelinje.
Kerstin Engstrand, 69, har haft ett långt yrkesliv och träffat alla slags människor, både i Sverige och utomlands. Det ser hon som en styrka i rollen som volontär vid Minds Äldrelinje.
Många äldre lider i dag av ofrivillig ensamhet. Det är något som volontären Kerstin Engstrand från Ljusterö önskar bryta.
– Första gången jag hörde talas om Äldrelinjen var i ett radioprogram. Jag blev intresserad och skickade in min intresseanmälan via Minds hemsida. Som pensionär har jag tid över och tänkte att jag kunde vara till nytta.
Kerstin Engstrand är volontär vid Minds Äldrelinje sedan tre år tillbaka. Hon känner sig bekväm i rollen, där hon får använda sig av sin egen livserfarenhet. Dessförinnan har hon arbetat som handläggare och chef på Arbetsförmedlingen. Hon har också jobbat på EU-nivå som chef för European Employment Services (EURES) samt som samordnare på UN-HABITATs kontor i Zimbabwe.
Att engagera sig för viktiga frågor är något som faller naturligt för Kerstin Engstrand. Kerstin Engstrand tar ett tretimmarspass varannan vecka och hinner då med mellan fyra och sex samtal. Gemensamt för de som ringer är ofrivillig ensamhet. Att uppringarna kan vara anonyma och berätta om precis vad som helst är en trygghet för många, berättar Kerstin Engstrand.
– För många som ringer hjälper det att få prata av sig. Min roll är mer att vara en lyssnande medmänniska än någon som ger direkta råd.
Som ensam kan det vara lätt att bli fastlåst i specifika tankar och känslor som väcker oro och ångest, menar Kerstin Engstrand.
– Ett sätt som jag använder ibland när någon sitter fast i sin ensamhet och oro är att byta fokus, kanske leda in samtalet på personens tidigare yrkesliv och på sådant som varit roligt och betydelsefullt tidigare i livet.
Men vad är det bästa med rollen, enligt Kerstin?
– När personen avslutar med att tacka för att vi har haft ett bra och givande samtal. Det ger mig stor tillfredställelse. Sedan är det också alltid intressant när vi kommer in på hur personen levt sitt liv. Många har stor livserfarenhet och intressanta perspektiv att dela med sig av.
Men uppdraget kan också innebära svårigheter och olika dilemman som kan vara svåra att lösa.
– I rollen ingår inte att vara terapeut eller rådgivare. Jag kan bara prata och lyssna. Men känslan ibland att jag inte kan göra något när någon berättar om en väldigt svår situation och mörka tankar är ändå jobbig. Det jag kan göra då är att hänvisa vidare, kanske till vårdcentral, psykakut eller Minds självmordslinje. Jag har en lista med olika telefonnummer.
Samtalen kan handla om allt mellan himmel och jord. Men vad brukar samtalen ofta handla om?
– Anledningen till att man ringer är oftast just ofrivillig ensamhet. Man har inte någon anhörig i närheten eller kanske helt saknar anhöriga. Det kan också vara så att man har anhöriga men inte anser att man kan prata med dem om ett visst ämne. Många samtal nu handlar förstås om pandemin som ökat ensamheten och isoleringen ännu mer bland äldre, berättar hon.
Är du intresserad av att veta mer om Minds Äldrelinje, läs mer här!