Näringsdryck ges endast på remiss
Över hälften, 56 procent, av de äldre som vårdas på landets sjukhusavdelningar är i riskzonen för undernäring. Charlotte Kaurin, styrelseledamot vid PRO-distriktet i Göteborg, befarar nu att situationen förvärras.
Över hälften, 56 procent, av de äldre som vårdas på landets sjukhusavdelningar är i riskzonen för undernäring. Charlotte Kaurin, styrelseledamot vid PRO-distriktet i Göteborg, befarar nu att situationen förvärras.
Blödande underskott i regionerna och sjukhus som måste spara. De stora besparingar som nu ska genomföras inom vården i flera regioner riskerar att drabba äldre patienter, bland annat dem i riskzonen för undernäring, enligt Charlotte Kaurin, styrelseledamot vid PRO-distriktet i Göteborg.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Region Västra Götaland ska exempelvis kapa 1, 7 miljarder kronor av sin budget i år, besparingar som motsvarar omkring 2 000 av sjukhusets anställda. Samtidigt som 56 procent av äldre som vårdas på sjukhusavdelningar i Sverige bedöms löpa risk för undernäring, har man vid en av sjukhusets vårdavdelningar nu blivit mer restriktiv när det gäller näringsdryck till patienter.
När tröskeln till näringsdryck blir högre kan risken för undernäring bland äldre öka.
För att patienter som vårdas efter operation ska få tillgång till näringsdryck har man på Ortopediska vårdavdelningen vid Mölndals sjukhus (som är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset) till exempel nu infört krav på remiss från läkare som rekommenderar sådan dryck, berättar Charlotte Kaurin för PROpensionären.
För fem år sedan själv arbetade hon själv som undersköterska på avdelningen och sitter nu med som representant för PRO i hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg.
– Idag råder redan brist på undersköterskor som kan hjälpa äldre med matintag på avdelningen. När nu tröskeln blir högre till att få tillgång till näringsdryck och sjuksköterskor och undersköterskor inte längre får ge det direkt till patienter, kan risken för undernäring bland äldre öka, säger Charlotte Kaurin.
Att beslutsvägen till näringsdryck på detta sätt blir längre behöver inte heller betyda en kostnadsbesparing, framhåller i sin tur Josephine Garpsäter, dietist och registerhållare vid det nationella kvalitetsregistret Senior Alert. Tvärtom kan det ta mer läkartid i anspråk, menar hon och framhåller att näringsdryck dessutom inte är någon dyr investering.
– Näringsdryck må vara dyrt om man köper det privat på apotek, men är inte för en region i en upphandling. Om näringsdryck är det som gör att en person inte blir undernärd så är det en väldigt billig investering. Det är också viktigt att näringsdrycken finns nära den äldre, säger Josephine Garpsäter.
Även Elisabeth Rothenberg, biträdande professor i geriatrisk nutrition vid Högskolan Kristianstad, betonar vikten av att dietister finns på plats på sjukhuset som kan utbilda personal i när näringsdryck behövs och när patienter kanske kan få näringsintag på annat sätt.
– Väldigt många behöver näringsdryck, men då behöver det också ordineras individuellt. Det bör däremot gå via dietist, inte via en läkarremiss, säger Elisabeth Rothenberg till PROpensionären.
Får man inte näringsdryck när man behöver kan man i längden behöva dyrare, mer avancerad nutrition. Det kan innebära högre kostnader och större risker för patienten.
Alexandra Roth, enhetschef på Dietistmottagningen, Klinisk nutrition vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, för ett liknande resonemang.
Tillgång till näringsdryck är viktigt vid nästan all kronisk sjukdom, menar hon, och ett viktigt alternativ för äldre som av olika skäl inte kan få i sig den mat de behöver.
– Får man inte näringsdryck när man behöver kan man i längden behöva dyrare, mer avancerad nutrition, vilket både kan innebära högre kostnader och större risker för patienten. Att föra in näring i blodet via en infart innebär en infektionsrisk och är ett stort ingrepp på en patient, säger Alexandra Roth.
PROpensionären har sökt Ingela Afzelius, enhetschef Ortopediavdelningen vid Mölndals sjukhus, en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset, för en kommentar.