JÄMSTÄLLDHET

Ojämställt så in i Norden – så kan pensionsgapet minska  

Sverige har störst pensionsskillnader mellan män och kvinnor i Norden, enligt Jämställdhetsmyndigheten. Ojämställda inkomster är ett skäl, men redan nu kan pensionsgapet minska, enligt Kristin Kirst, analytiker vid Pensionsmyndigheten.

Publicerad 4 mars mar 2024
Efterlevandeskydd kan vara ett sätt att nå mer jämställda pensioner, enligt Pensionsmyndigheten. Förändring av grundskyddet har också diskuterats. Foto: iStock

Fredagen den 8 mars är det den Internationella kvinnodagen, men just jämställda pensioner är inget vi  ännu kan fira i Sverige. Trots att landet ofta beskrivs som en föregångare när det gäller jämställdhet, har Sverige  bland Nordens mest ojämställda pensioner. Här skiljer det sig i genomsnitt 28 procent mellan mäns och kvinnors pensioner, jämfört med ett blygsamt gap på 5 procent på Island och 8 procent i Danmark. Dessa länder har en högre grundpension än Sverige, där de som arbetat ett helt yrkesliv med låg lön får en relativt låg pension.

I Sverige har tjänstepensionerna, till skillnad från den allmänna pensionen, inget tak för intjäning, vilket gynnar högavlönade män väldigt mycket.

+
-