RETRO

Ökat intresse för snidad folkkonst

Nu växer intresset för snidade figurer. De stiger i pris och det handlar inte bara om den kände Döderhultarn. Retroexperten Lotta Reberg tipsar om saker att hålla koll på.

Publicerad 26 april apr 2024
Auktion av Axel Petersson Döderhultarn. Figurerna är stämpelsignerade och fem av dem är även daterade 1918. Utrop 40 000 kronor hos Bukowskis, klubbad för 70 000 kronor för sju år sedan.

Hemma på mina morföräldrars gata i småländska Virserum fanns det en granne som hette Erik Ekholm som snidade kossor, hästar och getter. Mormor och morfar köpte och gav bort vid högtidsdagar. Mamma fick en ko. Jag tyckte de var så fula och pinsamma. Nu, 50 år senare, ser jag helt annorlunda på dem. Jag tycker de är vackra, uttrycksfulla, vilket hantverk.
Och jag är inte ensam om att ha upptäckt snidade träfigurer. Det finns ett nyvaknat intresse för dem. Hembygdsföreningar ordnar utställningar och tema­dagar med gamla lokala snidare. Även kurser för de som vill lära sig den ädla konsten att tälja.
Gubbslöjd har blivit trendigt och töntstämpeln är borta. En av de som protesterar mot epitet gubbslöjd är Lars Axenfjord.
– Det är klart att det inte är gubbslöjd. Det är konst. Sätt en träbit och en kniv i handen på folk så får du se hur många som kan skapa sådana föremål som Döderhultarn och många efter honom har gjort, säger Lars Axenfjord.

Har du vägarna förbi Mullsjö så utlovar samlaren Lars Axenfjord ett givande besök i sitt museum Svenska trägubbar, www.tragubbarna.se
Har du vägarna förbi Mullsjö så utlovar samlaren Lars Axenfjord ett givande besök i sitt museum Svenska trägubbar, www.tragubbarna.se

Redan 1963 köpte Lars sin första snidade figur. Sedan dess har det blivit flera tusen. När han gick i pension för 15 år sedan fanns det inte så mycket annat att göra än att öppna ett museum – ”Svenska trägubbar” i Mullsjö utanför Jönköping. Där finns 2 300 snidade föremål av 300 olika täljare, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Så när Antikrundans egna experter går bet på någon snidad eller täljd skulptur slår de en signal till Lars Axenfjord i Mullsjö.
– Jag hoppas kunna samla allt i en bok så småningom. Det finns inte något samlat verk över detta svenska rika kulturarv, säger Lars.

Bildspel
+
-