Polisen: Så skyddar du dig mot bedragare
Lägg på luren, logga inte in eller lämna ut koder och lita inte på den som ringer. Det är Polisens rekommendationer när det gäller att stoppa telefonbedrägerier.
Lägg på luren, logga inte in eller lämna ut koder och lita inte på den som ringer. Det är Polisens rekommendationer när det gäller att stoppa telefonbedrägerier.
I samband med den första utbetalningen av elstödet, som börjar komma nu i veckan, storsatsar polisen med en vykortskampanj till 1,2 miljoner människor över 70 år. Alla som får vykortet uppmanas att spara informationen för att bli påmind varje dag.
– Vi behöver öka kunskapen hos de äldre och nå fler som riskerar att utsättas för brott. Genom vykorten når vi ut till 1,2 miljoner hushåll och hoppas att fler, som kanske inte tidigare fått information, ska ta del av våra råd om hur man undviker att bli lurad, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericentrum.
Som PROpensionären tidigare berättat fortsätter olika typer av befogenhetsbedrägerier, framförallt telefonbedrägerier, att öka. Enligt Polisen ökade under 2022 antalet anmälda telefonbedrägerier med 86 procent jämfört med året innan och brottslingarnas ”vinster” uppgår till 619 miljoner kronor under samma period. Bedragarna riktar vid telefonbedrägerier in sig på allt äldre personer och därför satsar nu Polisen på brottsförebyggande råd.
Pensionärers riksorganisation, PRO, har med anledning av de ökande bedrägerierna uppvaktat Polisen och ställer även krav på rättsväsendet, Regeringen och bankerna att förbättra säkerheten:
– Vi vill att bankerna inför betänketid för utbetalningar från äldre personer, säger Åsa Lindestam, PRO:s ordförande.
♠ Lägg på luren – om du blir osäker ska du avsluta samtalet.
♠ Logga inte in eller lämna ut koder på uppmaning av någon annan.
♠ Lita inte på den som ringer, även om den verkar trovärdig.
Läs också: Lurad på 50 000 kronor i swishbedrägeri