Resa & Fritid

PRO-grupp upptäcker nya fågelarter

Göte Wahlström, som leder PRO Bankeryds fågelskådargrupp, har just registrerat ännu en fågelart som lockats till matningsplatsen: En liten järnsparv.

Publicerad 23 april apr 2024
Järnsparven är en av drygt 30 arter som registrerats vid matningsstället. Foto: Wikipedia

För några veckor sedan bildade Göte Wahlström gruppen ”Vårfåglar i närområdet”, där han och ett tiotal PRO-medlemmar, samtliga kvinnor, ger sig ut med kikare i naturen i närområdet i småländska Bankeryd och tittar på fåglar. Hittills i år har de hunnit vara ute och fågelskådat vid fem tillfällen.
– Vi tittar inte bara på fåglar utan på hela naturen och fåglar som en del av naturupplevelsen, säger Göte Wahlström.

PRO Bankeryd har under flera år samlat fågelgrupper som skådat traktens fågelliv.
Vårkursen ser Göte Wahlström som en uppföljning av de grupper om vinterfåglar som han ledde i höstas. Gruppen har även engagerat lokala naturfotografer som fotar fåglar. Foto: Dick Wåhlin

Tillsammans med företag och andra föreningar är PRO i Bankeryd med och underhåller ett matningsställe för fåglar som en lokal förening har satt upp.
Detta för att barn och äldre ska kunna komma i närkontakt med fågellivet i området. Platsen, som ligger centralt vid en anpassad vandringsled utmed en å i Bankeryd, lockar idel nya fågelarter och nya besökare.
– Vandringsleden utmed ån beskrivs av många PRO:are som ”en silvertråd som är guld värd”, berättar Göte Wahlström.
Vid matningsstället kan de förbipasserande som önskar också registrera om de får syn på en ny fågelart att lägga till en lista som finns vid platsen.

Bildspel
+
-