PRO-grupp upptäcker nya fågelarter
Göte Wahlström, som leder PRO Bankeryds fågelskådargrupp, har just registrerat ännu en fågelart som lockats till matningsplatsen: En liten järnsparv.
Göte Wahlström, som leder PRO Bankeryds fågelskådargrupp, har just registrerat ännu en fågelart som lockats till matningsplatsen: En liten järnsparv.
För några veckor sedan bildade Göte Wahlström gruppen ”Vårfåglar i närområdet”, där han och ett tiotal PRO-medlemmar, samtliga kvinnor, ger sig ut med kikare i naturen i närområdet i småländska Bankeryd och tittar på fåglar. Hittills i år har de hunnit vara ute och fågelskådat vid fem tillfällen.
– Vi tittar inte bara på fåglar utan på hela naturen och fåglar som en del av naturupplevelsen, säger Göte Wahlström.
Tillsammans med företag och andra föreningar är PRO i Bankeryd med och underhåller ett matningsställe för fåglar som en lokal förening har satt upp.
Detta för att barn och äldre ska kunna komma i närkontakt med fågellivet i området. Platsen, som ligger centralt vid en anpassad vandringsled utmed en å i Bankeryd, lockar idel nya fågelarter och nya besökare.
– Vandringsleden utmed ån beskrivs av många PRO:are som ”en silvertråd som är guld värd”, berättar Göte Wahlström.
Vid matningsstället kan de förbipasserande som önskar också registrera om de får syn på en ny fågelart att lägga till en lista som finns vid platsen.
”En av de mest efterlängtade fåglarna vi sett är kungsfiskaren”
Sedan listan skapades i oktober förra året har 33 olika fågelarter registrerats, inklusive den järnsparv som Göte Wahlström nyligen såg.
– Det är en oansenlig fågel med stålgrått bröst som sjunger väldigt vackert, säger han.
Under sina fågelpromenader kan gruppen bevittna fågelarter som strömstare – eller Göte Wahlströms egen favorit – stjärtmes.
– En av de mest efterlängtade fåglarna vi sett är kungsfiskaren. Men den äter inte av fågelmaten, den flyger bara förbi och följer vattendragen på jakt efter föda, säger Göte Wahlström.
Själv har han varit fågelintresserad sedan barnsben, men i gruppen finns också deltagare som upptäckt ett mer oväntat, nyväckt fågelintresse.
– Det är det som är så skojigt och spännande. Man ser personer som man aldrig trot skulle dyka upp med kikare på magen, berättar Göte Wahlström. ●
Tips! Om du vill lära dig mer om fåglarnas läten eller utseenden finns det också appar, dvs program som kan laddas ner till mobitelefon eller läsplatta, att ta till.
■ En populär betalapp är Fågelguiden.
■ Med Kvitteromat som också kostar pengar att ladda ner, kan du spela in en fågel som sjunger och använda automatiskt igenkänning för identifiering.
■ En gratisapp är Merlin Bird ID som hjälper dig identifiera fåglar med ljud och foto.
På Sveriges radios webbplats sr.se hittar du den kostnadsfria Fågelsångsskolan med ett 40-tal lektioner, allt från lövsångare till buskskvätta. Där finns också quiz, frågetävlingar, för att testa kunskaperna.