PRO: ”Kommunernas agerande är under all kritik”
Just nu tycks flera kommuner försöka höja hyrorna rejält med baktanken att staten skjuter till bostadstillägg, enligt Joel Stade, PRO:s sakkunnige i pensionärers ekonomi.
Just nu tycks flera kommuner försöka höja hyrorna rejält med baktanken att staten skjuter till bostadstillägg, enligt Joel Stade, PRO:s sakkunnige i pensionärers ekonomi.
– Det är under all kritik att kommunen försöker klämma ur sina äldsta medborgare så mycket pengar de kan i hyra, säger Joel Stade till PROpensionären.
Michaela Prochazka är äldresamordnare på Socialstyrelsen. Hon uppger att den som väl har fått en plats på särskilt boende inte kan bli vräkt från detta av ekonomiska skäl inte, även om hyran höjs. Detta enligt socialtjänstlagen.
– När man flyttar till ett särskilt boende betalar man utifrån den möjlighet man har. Kan man inte betala hyran ska samhället täcka upp i form av exempelvis bostadsbidrag, säger hon till PROpensionären.
Detta är ett system som flera kommuner dock tycks försöka använda på ett bakvänt sätt, enligt Joel Stade, PRO:s sakkunnige i frågor om pensionärers ekonomi.
– Flera kommuner försöker höja hyrorna rejält med den märkliga baktanken att brukarna ska gå skadefria genom att staten skjuter till bostadstillägg, säger han.
Kan PRO göra mer för att bättre företräda just medlemmar på särskilt boende?
– Jag tycker att PRO:are i alla kommunala pensionärsråd som PRO sitter med i runtom i landet ska ställa frågor till kommunens politiker och tjänstemän, till exempel om hyran i särskilt boende, och uppmana kommunpolitiker att avstå från att yrka på drastiska hyreshöjningar, säger Joel Stade.
Även om det inte är möjligt att av ekonomiska skäl vräka en person från ett särskilt boende så måste en boende ha råd att till exempel bjuda barnbarnen på kaffebröd när de kommer på besök eller köpa något extra till helgen, anser Joel Stade. Ändå verkar det finnas en föreställning om att pensionärer som får plats på särskilt boende är så gamla och skröpliga att de inte har någon nytta av pengar längre, resonerar han.
Vad är ditt råd till en person på särskilt boende som kanske oroar sig för hyreshöjning?
– Hyresgästföreningen organiserar hyresgäster för att ta deras intressen till vara och den som flyttar till särskilt boende kan överväga att gå med där, säger Joel Stade.
Han tycker också att Hyresgästföreningen och kommunerna bör komma överens om hur hyressättningen ska gå till i särskilda boenden.
– På så sätt slipper de boende en situation där kommunen plötsligt kräver stora höjningar, och Hyresnämnden måste inte kopplas in för att bedöma vad som är en skälig hyra, säger han.