PRO: ”Regeringens besked om bedrägerierna räcker inte”
Pensionärernas riksorganisation, PRO, välkomnar justitieminister Gunnar Strömmers (M) besked om hårdare tag mot bankbedrägerier. Men ännu återstår lagstiftningen om ansvar för ersättning.
Pensionärernas riksorganisation, PRO, välkomnar justitieminister Gunnar Strömmers (M) besked om hårdare tag mot bankbedrägerier. Men ännu återstår lagstiftningen om ansvar för ersättning.
Bedrägerierna som ofta drabbar äldre står för miljardbelopp varje år. Den senaste undersökningen i PRO:s Pensionärsbarometer visar att tre av tio pensionärer, 29 procent, har utsatts för minst ett bedrägeriförsök det senaste året. Drygt en av tio, 13 procent, har drabbats flera gånger.
I går, måndag, presenterade regeringens företrädare, Polismyndigheten och storbankerna åtgärder för att stoppa den typen av brottslighet.
– Dels handlar det om att helt enkelt kasta ut kriminella ur bankernas system, Swish eller BankID och annat, sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) på pressträffen, i sällskap av finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).
Detta är krav som bland annat PRO fört fram tidigare. Men nu återstår lagstiftning om ersättningsfrågan och förebyggande åtgärder, framhåller PRO:
– Hur många fler pensionärer ska behöva förlora sina livsbesparingar innan vi ser krafttag från regeringen och bankerna? Det räcker inte med informationskampanjer, nu är det dags att lagstifta om krav på förebyggande åtgärder och att bankerna ska ersätta sina kunder om deras tjänster inte är tillräckligt säkra, säger Åsa Lindestam, ordförande för PRO.
Hon fortsätter;
– För den som drabbas av bedrägeri är det inget mindre än en katastrof, och anmälningarna bara ökar och ökar. Men alldeles för få brott blir uppklarade och ännu färre drabbade får tillbaka sina pengar. Det är inte rimligt att pensionärernas besparingar ska fortsätta finansiera kriminell verksamhet på det här sättet, säger Åsa Lindestam.
I en debattartikel i SvD uppmanar också PRO:s ordförande, och andra företrädare för pensionärsorganisationer, villaägare och handeln, regeringen att agera snabbt och uppdatera dataskyddslagen alternativt offentlighets- och sekretesslagen för att begränsa kriminellas tillgång till personuppgifter i syfte att begå brott. Detta eftersom söktjänster på nätet har visat sig vara nyckelverktyg för de kriminella i kartläggningen av potentiella offer.
PRO har länge krävt att bankerna ska ta ansvar och införa säkrare system och möjlighet för kunderna att själv skydda sina pengar genom inställningar av bland annat fördröjningar och beloppsgränser vid överföringar mellan konton.
– Det har nu bankerna lyssnat till och igår presenterade de ett stärkt kundskydd mot bedrägerier. Det är bra. Och något som PRO:s medlemmar länge önskat. Det fanns dock en otydlighet i vad som ska införas, påpekar Ola Nilsson, PRO:s sakkunniga i konsumentpolitik.
PRO anser att Bankföreningen varit otydlig om när skyddet kommer att införas och vissa åtgärder kan dröja till nästa år. PRO anser att det är viktigt att agera så snabbt som möjligt och även att informera och hjälpa alla kunder så att de vet hur man ska göra dessa inställningar.
– Dessa inställningar hade bankerna kunnat införa för länge sen. Men nu har de dragit ut på det och länge låtit bli att agera. Först när statsministern kallade upp bankerna och ”tog dem i örat” har de reagerat. Innan dess var de väldigt ointresserade av att hörsamma PRO:s krav, säger Ola Nilsson.
Förra året ökade bedrägerierna med 40 000 polisanmälningar jämfört med året innan. Nu måste bankerna utvärdera de insatser de inför för att se om bedrägeribrotten minskar.
Ola Nilsson menar att ur ett konsumentperspektiv vore det också bra om bankerna påtvingas att redovisa hur många bedrägerier som sker i deras bank. – På så sätt kan vi kunder välja den bank som är säkrast och mest mån om att skydda våra pengar nu och i framtiden.
Han påpekar vidare att frågan om ersättning för förlorade besparingar genom bedrägerier inte alls adresserades av bankerna på måndagens pressträff.
– Men det är en knäckfråga för PRO och för många av våra medlemmar som blivit lurade på sina livsbesparingar. Kommer kunderna fortfarande vara klandervärda och fullt ansvariga framöver? Vare sig om de har aktiverat säkerhetsinställningarna – eller om de inte gjort det?