PRO:are tillbaka i skolbänken – nu som volontärer
I Örebro jobbar PRO:are ideellt i skolan som extra stöd till eleverna. – Barnen ger mig så mycket glädje, säger Fisun Yavas, som hoppas att fler PRO-föreningar ska låta sig inspireras.
I Örebro jobbar PRO:are ideellt i skolan som extra stöd till eleverna. – Barnen ger mig så mycket glädje, säger Fisun Yavas, som hoppas att fler PRO-föreningar ska låta sig inspireras.
Vi har kul ihop, och de håller koll så att ingen hittar på något bus.
Saga Andersson, elev i ettan på Stureskolan i Örebro, beskriver PRO-medlemmarna som stöttar på skolan en gång i veckan.
På flera håll i landet efterfrågas nu pensionärer som volontärer på skolor. Bland annat har Nybro i Småland just startat ett projekt där PRO:are medverkar på rasterna. I Örebro är medlemmar från PRO City i gång sedan ett och ett halvt år med att jobba ideellt på Stureskolan. När PROpensionären kommer på besök, ser vi dem trotsa regnet och delta i lekar på skolgården.
– Jag är inte lärare, inte psykolog, inte polis. Jag är här för att uppmuntra och få elever att bli sedda, berättar KG Sundqvist från PRO.
Lärarna Pia Browall och Maria Johansson tycker att det är toppen när PRO:arna kommer och hoppas att det sprider sig till fler skolor. Volontärerna har en lugnande inverkan och höjer kvaliteten på undervisningen.
– KG är suverän på att hantera en elev som är orolig. Han sätter sig bredvid någon som har svårt att komma i gång och behöver lite extra stöd. PRO:arna skapar tillit i klassrummet, säger Pia Browall.
Maria Johansson fyller på:
– Det är en otrolig tillgång med en vuxen till i klassrummet. Jag ser inga som helst nackdelar, utan rekommenderar andra skolor att ta efter.
Initiativet kom från Fisun Yavas, vars dotter Özlan Borgström är lärare på skolan. De båda pratade om vad Fisuns vänner i PRO-föreningen skulle kunna göra. Tanken var att ge stöd till lärarna och ge barnen lite extra tid.
Idén förankrades på föräldramöten och även hos facket. För volontärerna är det viktigt att man inte tar jobbet från någon annan. De äldre kan till exempel bistå en elev med att logga in på en ipad, eller hjälpa till när någon inte kan koncentrera sig på en matteuppgift.
– Om någon blir ledsen pratar jag med den. Jag gör som jag gör med mina egna barnbarn. Vi äldre har mycket erfarenhet vi inte alltid tar fram, berättar Fisun Yavas.
PRO:arna menar att samarbetet är upplyftande och ger en naturlig interaktion mellan generationerna. Arbetet är förebyggande – och ett givande och tagande.
– Jag får använda min kunskapsbas och mår bra av att vara med barnen. De ger mig så mycket glädje, säger Fisun.
Volontären Gun Johansson har just avslutat ett parti Memory med en elev och håller med. Hon tycker att det ger henne mycket att få hjälpa till på skolan.
– Jag blir så glad av att vara här, och tänker fortsätta så länge jag orkar. Jag tar ett år i taget.
Alla som, med eller utan ersättning, finns på skolan är skyldiga att uppvisa aktuellt utdrag ur belastningsregistret.
– För mig var det självklart att detta även skulle gälla pensionärer. Det skapar också en trygghet, vi vet att rätt personer är här, säger rektorn Sinnika Sterner.
Om du tänker större än Stureskolan – vad betyder det att äldre engagerar sig i skolan?
– Det betyder jättemycket. Som samhället ser ut idag och människor, fysiskt och socialt, kommer längre ifrån varandra känns detta engagemang så viktigt. Många äldre saknar barn och barnbarn på nära håll, och våra elever kanske inte har den äldre generationen nära sig. Även om man har en farmor eller så i samma stad är det inte säkert att man ses. Att få lyssna till äldre människors kunskap och erfarenhet är jätteviktigt!
Som samhället ser ut idag och människor, fysiskt och socialt,
kommer längre ifrån varandra känns detta engagemang så viktigt.
Alla PRO-medlemmar som deltar i PRO:s aktiviteter, även i skolan, är försäkrade genom PRO:s försäkring om något skulle hända. Och det behövs fler äldre bland barn och unga, menar PRO:s förbundssekreterare Johanna Hållén:
– Detta är ett riktigt bra initiativ från PRO Örebro. PRO:s medlemmar gör skillnad i skolan genom att dela med sig av livslång erfarenhet. Samtidigt får medlemmarna tillbaka glädjen med meningsfull samvaro över generationsgränser. Från Riksorganisationens sida ska vi sprida kunskap om de goda exemplen så att fler PRO:are inspireras.
PROpensionären fick följa med under skollunchen. Eleverna äter på ett äldreboende i närheten. Volontärerna sitter med vid matborden. Lunchen kallas pedagogisk – det är lugnt och samtalen förs i normal samtalsnivå. Ingen stress. Det är påtagligt att barnen och de äldre kommer mycket bra överens. En som gillar när PRO:arna kommer till skolan är sjuårige Peter Edvardsson Tatarian:
– De är snälla och hjälper till i klassrummen. Sen är de bra på att leka också – till exempel kurragömma. ●
■ Om du är intresserad av att hjälpa till på skolor, kontakta rektorn på den skola du skulle vilja vara på, och hör om det finns ett intresse av att starta en volontärgrupp.
Kanske finns redan volontärer på skolan.
Om ni har frågor om hur andra föreningar gått till väga så kontakta PRO City Örebro, mailadress: orebro.city@pro.se och PRO Nybro på mailadressen: nybro@pro.se