Resa & Fritid

Resan runt Siljan ger mersmak

Häng med på en resa runt Siljan. Längs de slingrande vägarna genom landskapsidyllen finner du pensionaten, maten och miljöerna som lyfter fram det bästa av Dalarna.

Publicerad 4 juli jul 2023
Följ med på en resa längs med Siljansvägen. Foto: Cenneth Sparby

Resan runt Siljan börjar i Leksand, vid platsen för det klassiska midsommarfirandet, som vissa somrar lockar över 30 000 människor för att ta del av kyrkbåtsrodden på Dalälven och resningen av Sveriges högsta majstång.
Ett besök på Hildasholm vid Dalälven är ett måste, en raritet bland Dalarnas trädgårdar. Det var läkaren och författaren Axel Munthes bröllopsgåva till sin fru Hilda Pennington Mellor. Huset byggdes 1910 och här finns inredningen väl bevarad. Sommartid står den två hektar stora naturparken i full blom och runt huset finns originella trädgårdsrum. Varje sommar ställer dessutom ett antal skulptörer ut sina verk i parken.

Jag skippar sedan riksväg 70 vidare till Rättvik, för att istället köra Siljansvägen förbi Hjortnäs och Tällberg. Ett närmare tre mil långt koncentrat av Dalarna.
Och visst är Tällberg värd ett längre stopp. Byn, med 200 invånare och flera stilfulla hotell, bjuder på dalakurbits i kvadrat. En klassisk rekreationsort och mötesplats för dåtidens konstnärer och författare, som här hämtade inspiration till sitt skapande.

Bildspel
+
-