Resan runt Siljan ger mersmak
Häng med på en resa runt Siljan. Längs de slingrande vägarna genom landskapsidyllen finner du pensionaten, maten och miljöerna som lyfter fram det bästa av Dalarna.
Häng med på en resa runt Siljan. Längs de slingrande vägarna genom landskapsidyllen finner du pensionaten, maten och miljöerna som lyfter fram det bästa av Dalarna.
Resan runt Siljan börjar i Leksand, vid platsen för det klassiska midsommarfirandet, som vissa somrar lockar över 30 000 människor för att ta del av kyrkbåtsrodden på Dalälven och resningen av Sveriges högsta majstång.
Ett besök på Hildasholm vid Dalälven är ett måste, en raritet bland Dalarnas trädgårdar. Det var läkaren och författaren Axel Munthes bröllopsgåva till sin fru Hilda Pennington Mellor. Huset byggdes 1910 och här finns inredningen väl bevarad. Sommartid står den två hektar stora naturparken i full blom och runt huset finns originella trädgårdsrum. Varje sommar ställer dessutom ett antal skulptörer ut sina verk i parken.
Jag skippar sedan riksväg 70 vidare till Rättvik, för att istället köra Siljansvägen förbi Hjortnäs och Tällberg. Ett närmare tre mil långt koncentrat av Dalarna.
Och visst är Tällberg värd ett längre stopp. Byn, med 200 invånare och flera stilfulla hotell, bjuder på dalakurbits i kvadrat. En klassisk rekreationsort och mötesplats för dåtidens konstnärer och författare, som här hämtade inspiration till sitt skapande.
Under sommarhalvåret bjuder byn på en hel del kultur, i form av utställningar, hantverk och konserter, i kombination med lokalt mathantverk och kaféer. Det bästa köket och mysigaste boendet finner du på Tällbergsgården.
Tällberg skryter även med egen tågstation, som gör att det snabbt och smidigt går att ta sig hit både från Mora och Stockholm.
Väl framme i Rättvik finner du klassikern Fricks vid Torget. Det mer än 60 år gamla konditoriet värnar ömt kafékulturen, med smarriga bakelser och frasiga wienerbröd. På andra sidan vägen ligger järnvägsstationen och strax där bakom det kanske mest populära utflyktsmålet – Långbryggan vid Siljansbadet. Det pampiga byggnadsverket är exakt 628 meter långt och byggdes 1895 för att ångbåtarna på Siljan skulle kunna lägga till i Rättvik. De trafikerade sträckan Insjön-Leksand-Rättvik-Mora-Orsa ända in på 1950-talet, i konkurrens med järnvägen.
Idag står ångfartyget M/S Gustav Wasa för trafiken, och har gjort så sedan 1876.
Båten tar turister ut på Siljans vattenrike till bland annat Tällberg.
Från bryggan leder en fin promenadstig längs sjöstranden till Rättviks kyrka, förbi Siljansbadets camping. Den ståtliga stenbyggnaden och de gamla kyrkstallarna från 1400-talet ligger på en liten udde och bjuder på ro och stillhet. Härifrån är det nära till Gammelgården, uppbyggd som en tidstypisk gård från bondesamhällets dagar. Under sommaren kan man fika och käka lunch på Nyfiket, ett ekologiskt trädgårdskafé som frestar med både gröna luncher och nybakat fikabröd.
Missa inte Lerdalshöjden och Bruntegården, ett anrikt pensionat, granne med Rättviks slalombacke.
Krögaren Magnus Ollas frestar med lokal gastronomi av högsta klass, med vid vy över Siljan. En ombonad restaurang som blivit en av Dalarnas mer innovativa mötesplatser för matintresserade.
– Mitt koncept bygger på lokalt, ekologiskt och säsong. Kortrest mat helt enkelt, säger Magnus där han står vid spisen och förbereder aftonens middag.
Siljansregionen har över 300 odlare och matproducenter, så det finns ingen anledning för honom att söka sig utanför landskapets gränser för att finna råvarorna.
Med grönsaker från Massarbäck, lax och röding från Älvdalen, renkött från Idre och ostar från Tin Gumuns fäbodmejeri är det lätt för Magnus att känna sig nöjd.
Nittsjö och Solgårdskrogen är två andra måsten under Siljansresan. Knappa milen väster om Rättvik ligger byn som kanske främst gjort sig ett namn tack vare Nittsjö-keramiken och dess 150-åriga tradition.
Jonathan och Genevieve Bjurenstedt har sedan några år tillbaka bidragit till att byn fått ytterligare en attraktionskraft, genom deras krogsatsning i faluröd miljö.
Om sommaren är det många som kommer för lunch eller bokar middag, för att sedan besöka det gamla kalkbrottet Dalhalla för en konsert.
Men annars är det för helaftonsmenyerna i växthuset som gästerna söker sig hit, där Jonathan lagar maten och Genevieve står för dryckesvalen.
– Visst är det en dröm att få arbeta i en sådan här miljö, säger de båda under en fikapaus i trädgården.
Paret odlar en hel del grönsaker själva, och kryddar menyn med svensk störrom, älvdalslax, killing och häst.
Jonathan tipsar om ett besök hos Tin Gumuns på Karl Tövåsens fäbod, några kilometer längre bort längs grusvägen.
– Hennes ostar och syrade grädde är något alldeles extra.
Och det är bara att hålla med när jag halv-
timmen senare möter Tin på den gamla
fäbod-idyllen, i full färd med att ta hand om sina kor. För under sommaren kan man besöka Karl Tövåsen för en guidad visning.
– Den har varit i oavbruten drift sedan mitten av 1600-talet. Rätt häftigt, konstaterar Tin med ett leende.
Hon har haft kor, höns och killingar här uppe i mer än 20 år, och tillverkar smör och ost tillsammans med svärdottern Knis Anna Ersdotter.
Fryksås nästa. En av landets mer omskrivna fäbodvallar, med anor från 1700-talet. Den ligger på drygt 500 meters höjd över havet, med vida vyer över Orsasjön och Siljansbygden.
I slutet av 1800-talet kom de första turisterna hit. Fäbodvallen finns omnämnd i en tysk resehandbok från förra sekelskiftet, som tipsade om den hänförande utsikten och det milda klimatet. Hit kommer numera allt fler vandrande längs Siljansleden från både Rättvik och Mora.
Smidgården drivs av Liselott och Per Länsmans. Tillsammans har de renoverat och byggt om sina fäbodar och stall till mysiga boenden samt kafé, restaurang och fäbod-spa. En lyckad satsning sedan mer än 15 år.
Själva restaurangen drivs av Dalasmaker, där Malin Westman och Tomas Klockar ser till att gästerna trivs. Tartar på fjällko från Sollerön, läfsa (ett slags bröd) med rökt fjällröding och halstrad grillost från Hansjö mejeri är några av storsäljarna på menyn.
Efter en middag och övernattning på Smidgården väntar sedan Zornmuseet i Mora och ett besök på Naturum i Siljansnäs. Det nybyggda trätornet är mer än 30 meter högt och bjuder på en spektakulär vy från toppen av Björkberget. En värdig avslutning på resan runt Siljan. ●
■ Matriket Siljan. Det har under de senaste åren vuxit fram en mängd innovativa gårdsbutiker, grönsaksodlare, mejerier och bagerier, som värnar om de lokala råvarorna. Allt från ost, korv och surdegsbröd till choklad, glass och marmelad. En lista över en del av det rika utbudet finner du på matruntsiljan.se, tasteofdalarna.se, dalasmak.se
■ Rättviks Hemslöjd ligger på Torget precis vid genomfartsvägen norrut mot Mora och rymmer både museum och hantverk till försäljning. Passa även på att besöka Hemslöjdens Hus i Leksand, med utställningar och temabutik. rattvikshemslojd.se, facebook.com/Hemslojdenshus
■ Naturum Dalarna håller till i ett nybyggt utsiktstorn i Siljansnäs, med milsvid utsikt från utomhusdäcket på 32 meters höjd. Den mörka fasaden är täckt av kolat lärkträ som får tornet att smälta in med tallskogen och berget. Ett miljövänligt sätt att skapa lång hållbarhet.
naturumdalarna.se
■ Zornmuseet i Mora lockar med världens största samling av Anders Zorns verk. Grannen Zorngården bjuder på ett av Sveriges mest berömda konstnärshem. Varje år presenteras nya utställningar. Dessutom finns här Café Zorn, med ekologisk lunch och fika. zorn.se
Bo och äta
Här följer en gedigen trio som lockar med rustikt boende och lokalt mathantverk.
Bruntegården ligger på Lerdalshöjden i Rättvik, där Magnus Ollas driver sin White Guide-prisade restaurang, med ett dussintals rum. Två olika avsmakningsmenyer. bruntegarden.se
Solgårdskrogen i Nittsjö är en idyll med betande får utanför husknuten. Värdparet Jonathan och Genevieve Bjurenstedt frestar med helaftonsmeny i växthuset och har även en stuga för uthyrning. Poppis luncher dessutom.
solgardskrogen.se
Smidgården i Fryksås, högt ovan Orsa, erbjuder boende i små härbren och stugor. Här kan du även boka fäbodspa med behandling. Restaurang och kafé i rustik miljö. smidgarden.se
Rättviks tunnbrödsbageri har funnits i 60 år. Handelsbod och bageri finns i samma lokal på Vasagatan 12. tuttul.nu
Hansjö mejeri ligger i lantlig miljö strax norr om Orsa. Passa även på att besöka grannen Hansjö lanthandel och kaffestuga. hansjomejeri.se
Saluhallen i Orsa lockar med lokalproducerad mat, deli, heminredning och hantverk från hela Dalarna. Närmsta granne är Orsa kaffestuga, i timrad 1800-talsbyggnad. facebook.com/Saluhalleniorsa.
Mer info: visitdalarna.se