PENSION

Risk för att garantitillägget stoppas

Regeringen satsar nu på att få igenom förslaget om garantitillägg till pensionärer med låga inkomster. Men PRO:s ordförande Christina Tallberg befarar att reformen kommer att stoppas.

Publicerad 7 april apr 2022
- Jag vill inte ens tänka tanken att svenska riksdagen skulle stoppa en pensionshöjning på 1 000 kronor till 500 000 svenska pensionärer, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Foto: Ninni Andersson

– Det är väldigt tveksamt om förslaget går igenom i riksdagen. Det är flera partier som inte tycker att man ska ha garantitillägg, säger Christina Tallberg.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är dock hoppfull:
– Jag hoppas verkligen att det går igenom, säger han till PROpensionären, efter att på onsdagen ha redogjort för att regeringen tänker lägga fram förslaget i vårändringsbudgeten.

Det krävs stöd från ytterligare ett eller två partier, förutom Vänsterpartiet och Miljöpartiet som Socialdemokraterna har en överenskommelse med, för att förslaget ska klubbas igenom i riksdagen i juni.
– Jag vill inte ens tänka tanken att svenska riksdagen skulle stoppa en pensionshöjning på 1 000 kronor till 500 000 svenska pensionärer. Sammanlagt är det en miljon personer som får en pensionshöjning med det här förslaget. Att stoppa ett sådant förslag i det här läget med allt svårare ekonomi för utsatta pensionärer är otänkbart för mig, säger Ardalan Shekarabi.

+
-