Risk för att garantitillägget stoppas
Regeringen satsar nu på att få igenom förslaget om garantitillägg till pensionärer med låga inkomster. Men PRO:s ordförande Christina Tallberg befarar att reformen kommer att stoppas.
Regeringen satsar nu på att få igenom förslaget om garantitillägg till pensionärer med låga inkomster. Men PRO:s ordförande Christina Tallberg befarar att reformen kommer att stoppas.
– Det är väldigt tveksamt om förslaget går igenom i riksdagen. Det är flera partier som inte tycker att man ska ha garantitillägg, säger Christina Tallberg.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) är dock hoppfull:
– Jag hoppas verkligen att det går igenom, säger han till PROpensionären, efter att på onsdagen ha redogjort för att regeringen tänker lägga fram förslaget i vårändringsbudgeten.
Det krävs stöd från ytterligare ett eller två partier, förutom Vänsterpartiet och Miljöpartiet som Socialdemokraterna har en överenskommelse med, för att förslaget ska klubbas igenom i riksdagen i juni.
– Jag vill inte ens tänka tanken att svenska riksdagen skulle stoppa en pensionshöjning på 1 000 kronor till 500 000 svenska pensionärer. Sammanlagt är det en miljon personer som får en pensionshöjning med det här förslaget. Att stoppa ett sådant förslag i det här läget med allt svårare ekonomi för utsatta pensionärer är otänkbart för mig, säger Ardalan Shekarabi.
Kommer det att behövas fler åtgärder än garantitillägget för att kompensera pensionärerna?
– Det får vi återkomma till. Vi börjar nu med att lägga fram det här på riksdagens bord och håller tummarna för att det går igenom. Vi har förberett Pensionsmyndigheten så att den första utbetalningen kan göras i augusti. Sedan kommer vi naturligtvis att följa det ekonomiska läget, säger Ardalan Shekarabi.
PRO är positivt till förslaget om ett garantitillägg:
– Min fråga till dem som inte ställer sig bakom förslaget om garantipension är hur man ska hjälpa de pensionärer som har de lägsta pensionerna. Det är en väldigt oviss och otrygg situation när det blir kraftiga prishöjningar, som det blivit den senaste tiden, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.
Hon fortsätter:
– Men långsiktigt måste det också in mer pengar i pensionssystemet så att man får en pension man kan leva på.
PRO:s ordförande träffar på torsdagen socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi för att informera honom om hur PRO:s medlemmar påverkas av de stigande priserna på mat, bränsle och el.
Christina Tallberg berättar att PRO har många medlemmar med väldigt låga pensioner.
– Vi behöver äta och när det blir prishöjningar på upp till 25 procent är det en kraftig prisökning som drabbar många som redan har en liten plånbok. Därför hoppas jag att socialförsäkringsministern ska hitta lösningar för att kompensera för prishöjningarna, säger Christina Tallberg.
Ardalan Shekarabi säger att det funnits ett behov av att höja pensionerna redan tidigare, men att behovet har blivit än större med anledning av effekterna av kriget i Ukraina.
– Jag kände att det fanns ett behov av att träffa pensionärsorganisationerna direkt och ta del av deras bild av läget och hur man uppfattar att prishöjningarna påverkar inte minst de medlemmar som har lägre pension, säger socialförsäkringsministern.
Läs mer om pensioner och garantitillägg.
Läs om PRO:s namninsamling för höjd allmän pension.
Garantitillägget ska enligt förslaget första gången betalas ut automatiskt och utan ansökan i augusti 2022.
Pensionärer med lägst allmän inkomstgrundad pension, med upp till 11 846 kronor i månaden, får det högsta beloppet på 1 000 kronor i månaden i garantitillägg. För dem med inkomster upp till 11 846 kronor, som inte överstiger 14 346 kronor i månaden, fasas beloppet ut.
Förslag innebär att en knapp miljon personer får garantitillägget och 200 000 personer får ett höjt bostadstillägg eftersom fribeloppen i det ordinarie bostadstillägget höjs. Av dessa är det ca 100 000 personer som enbart får en höjning av det bostadstillägget.
Majoriteten av dem som berörs av förslaget, 73 procent, är kvinnor.
(Källa: Regeringen)