Trädgård

Så fixar du en klimatsmart trädgård

Din egen trädgård kan bidra till ett bättre klimat. Med enkla medel kan det bli en hållbar oas för både växter, insekter och människor.

Publicerad 22 december dec 2021
Här har gräsmattan reducerats till en gång att gå på mellan rabatternas blommande mångfald. Ur boken: Klimatsmart­- ­trädgård – plantera och odla för hållbarhet Foto: Susanna Rosén.
Susanna Rosén

Susanna Rosén är författare, frilansjournalist, fotograf och utbildad biolog. I sin senaste bok Klimatsmart trädgård vill hon få alla som gillar trädgårdsskötsel att tänka i nya banor. Att utgå från det man redan har är det mest klimatsmarta.

Om man har en vanlig villatomt med gräsmatta och några rabatter, hur ska man göra för att den ska bli mer miljövänlig?
– För det första, om man redan har växter som trivs på platsen, då är det klimatsmart i sig. Då behöver man inte hålla på att förändra jorden, till exempel. Vill man ha nya växter är det bra om det är flera nyttor med de växter man kompletterar med, att de är blommande växter som ger nektar åt pollinerande insekter, att det går att skörda och kanske äta, säger Susanna Rosén.
Om man har fruktträd på tomten är det bra om de får stå kvar, för de blir som naturliga parasoller som ger skugga på sommaren. Perfekt för människor – och för växter.

+
-